Poluare fonică (sursă) – Surse, tipuri, efecte și sfaturi de reducere

Poluarea poate fi pur și simplu definită ca orice lucru care perturbă mediul. Perturbările pot fi de orice natură: chimice, radiații, vizuale sau chiar perturbări în liniște și pace. Acesta din urmă, contribuie la poluarea fonică. Poluarea fonică poate fi concepută ca orice zgomot nedorit sau sunet deranjant care perturbă activitățile zilnice și, la rândul său, compromite calitatea vieții. Diferite probleme de sănătate pot apărea din cauza expunerii cronice la decibeli mai mari de sunet. Aceste probleme de sănătate includ tensiune arterială mai mare, probleme cardiovasculare care duc la un risc crescut de atacuri de cord. Oricât de puțin probabil ar părea, s-ar putea să apară și efecte fiziologice adânci, datorită expunerii pe termen lung la poluarea fonică.

Poluarea fonică este expunerea regulată la niveluri sonore ridicate care pot provoca efecte adverse la om sau la alte organisme vii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelurile sonore mai mici de 70 dB nu cauzează vătămări organismelor vii, indiferent de cât de lungă sau consecventă este expunerea..

Expunerea la zgomot mai mult de 8 ore la zgomot constant peste 85 dB poate fi periculoasă. Asta înseamnă că, dacă vă aflați într-un loc timp de 8 ore zilnic, în imediata apropiere a unui drum sau autostradă aglomerată, este foarte probabil expus la poluarea fonică a traficului în jurul valorii de 85 dB. sau un sunet neplăcut care provoacă întreruperi temporare ale echilibrului natural. Am creat un mediu care pur și simplu nu poate scăpa de zgomot. Televizorul nostru, mixerul etc. toate aceste dispozitive electrice provoacă zgomot. Cauzele și efectele poluării fonice sunt numeroase. Trebuie să facem tot posibilul pentru a salva pământul și oamenii de daune suplimentare.

Cum să preveniți poluarea fonică

Se presupune că poluarea fonică are multe efecte dăunătoare atât asupra creierului, cât și asupra corpului.

Conform parametrilor stabiliți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), limita superioară admisibilă a sunetului într-un mediu dat nu trebuie să depășească 45 dB. În mediul urban, această limită superioară este încălcată prea des. Principalii factori care contribuie la poluarea fonică se întâmplă din: toate tipurile de mijloace de transport, configurarea industrială și muzica puternică.

Cauze și surse de poluare fonică:

Poluarea fonică este văzută și experimentată în multe forme. Unele dintre cauze și surse sunt lucruri pe care le vedem în fiecare zi și le experimentăm, dar alegem să le ignorăm. Iată câteva dintre ele enumerate mai jos.

1. Industrializare:

Mașinile din industriile mari produc o cantitate mare de zgomot. În afară de eșapamentele obișnuite, generatorul și măcinarea, morile despre care știm, există mult mai multe aparate care provoacă poluare fonică.

2. Evenimente:

Nuntile din zilele noastre folosesc difuzoare mari pentru a reda muzică. Deși acest lucru ar putea fi „distractiv” într-o oarecare măsură, acesta provoacă cu siguranță perturbări și poluare fonică în cartier. Lăcașurile de cult, discotecile sau puburile își contribuie și ele la poluarea fonică.

3. Vehicule:

Inutil să spun că vehiculele sunt următoarea sursă de poluare fonică. Fie că sună claxonul sau simplul sunet al unor vehicule, iar amortizorul lor este o durere totală pentru urechi.

4. Activități gospodărești:

Aparatele dvs. de zi cu zi, cum ar fi televizorul, râșnița, mixerul etc. provoacă mult zgomot. Când toate casele din localitate încep să facă acest lucru, este doar o tortură. Îți afectează calitatea vieții și a vecinătății într-o viață negativă.

5. Planificare urbană slabă:

Planificarea urbană deficitară are, de asemenea, un rol de jucat în contribuția la poluarea fonică. Blocaj de trafic și claxonare constantă, spații aglomerate, luptă pentru facilități de bază, familiile numeroase care împart spații mici sunt câteva dintre modalitățile prin care zgomotul poate pătrunde în împrejurimile noastre.

6. Șantiere:

Exploatarea minieră, construcția de zboruri sau o reparație simplă a casei produc o cantitate semnificativă de zgomot. Forajul este un exercițiu primordial. Echipamentul de construcție este prea zgomotos și este greu de tolerat.

Toate acestea, de fapt, ne afectează calitatea vieții și cauzează probleme considerabile vecinătății noastre. Unele dintre cauze nu pot fi eliminate, cum ar fi sunetul mixerului sau al polizorului, și astfel presupunem că și celelalte surse sunt naturale.

Tipuri de poluare fonică:

Tipurile de poluare fonică sunt clasificate în trei în linii mari.

 • Poluare industrială
 • Zgomot de transport
 • Zgomot de vecinătate.

1. Zgomot industrial:

Zgomotul industrial este cauzat de niște decibeli de intensitate ridicată care sunt rezultatul mașinilor din industrie și al altor astfel de aparate. Zgomotul provine din utilizarea morilor, a mașinilor industriale grele și chiar a micilor ventilatoare de eșapament care funcționează pentru o perioadă lungă de timp. Zgomotul din ferăstraie mecanice și burghiele pneumatice este de nesuportat și este ultima formă de poluare pentru public și vecinătate. Aceasta este una dintre cauzele poluării fonice.

2. Zgomot de transport:

Nu trebuie să-ți spunem asta. Zgomotul din transport este pur și simplu inevitabil. Blocajele de trafic cauzează o cantitate considerabilă de zgomot al vehiculelor, iar claxonul multor vehicule din mulțime nu este altceva decât o pură neplăcere. Fie că este rutier, feroviar sau aerian, zgomotul lor contribuie considerabil la poluarea fonică. Tractoarele și alte sunete ale vehiculelor grele sunt dificil de controlat pentru sunetul lor.

3. Zgomot de vecinătate:

Gadgeturile, aparatele electrice, cum ar fi râșnița și mixerul, sunt principalii factori care contribuie la poluarea fonică. Difuzoarele puternice în numele nunții, partidele politice și alte astfel de evenimente necesită o cantitate semnificativă de poluare fonică. Pe termen lung, devin greu de suportat, punând probleme sănătății oamenilor.

Si nu! Oamenii nu sunt singurii care sunt afectați. Animalele marine suferă, de asemenea, o tulburare în ciclul lor. Unele dintre aceste tipuri de poluare fonică nu pot fi controlate cu adevărat și solicită alte modalități prin care să avem grijă de noi înșine.

Institutul Indian de Laringologie Oto-Rino din Chennai a raportat că creșterea poluării industriale dăunează capacității auditive cu cel puțin 20%.

Lucrătorii din industria siderurgică, care lucrează aproape de suflante industriale grele, sunt expuși la 112 dB timp de opt ore suferă de poluare profesională. Acesta este un semn rău.

Efectele poluării fonice:

Noi, oamenii, nu suntem singurii care suferă. Mii de burghie petroliere, sonare, dispozitive de inspecție seismică, ambarcațiuni de agrement de coastă și nave de transport sunt acum văzute mai ales printre apele noastre. Aceasta este o cauză gravă de poluare fonică pentru viața marină. Balenele sunt printre cele mai afectate dintre toate și din moment ce auzul le ajută să se orienteze, să se hrănească și să comunice. Poluarea fonică interferează astfel cu speciile de apă, cum ar fi balenele și delfinii, obiceiurile de hrănire, tiparele de reproducere și rutele de migrație și pot provoca chiar și hemoragii și moarte. Animalele terestre sunt, de asemenea, afectate de poluarea fonică sub formă de trafic, petarde etc., iar păsările sunt afectate în special de traficul aerian crescut.

Aruncați o privire asupra efectelor poluării fonice asupra oamenilor.

1. Poluarea fonică la om duce la

 • Contracția vaselor de sânge
 • Face pielea palidă
 • Adrenalină excesivă în fluxul sanguin, responsabilă de tensiunea arterială crescută.
 • Se știe că sunetele puternice provoacă stres mental
 • Crizele cardiace, problemele neurologice, defectele congenitale și avortul

2. De asemenea, provoacă contracție musculară care poate duce la criză nervoasă, tensiune etc.

3. Reacțiile adverse sunt combinate cu o modificare a conținutului de hormoni din sânge, care la rândul său va crește bătăile inimii, constricția vaselor de sânge, spamul digestiv și dilatarea pupilei ochiului.

4. Are potențialul de a vă afecta viața de zi cu zi. Poluarea fonică poate provoca leziuni inimii, creierului, rinichilor, ficatului și poate produce tulburări emoționale.

5. Cea mai imediată și cronică cauză a zgomotului este afectarea auzului, care va afecta și reduce capacitatea sistemului auditiv. Expunerea prelungită la zgomot a anumitor tipuri de frecvență va duce la deteriorarea cronică a urechii interne.

6. Zgomotul impulsiv poate provoca tulburări psihologice și patologice

7. Sunetul cu ultrasunete poate afecta sistemul digestiv, respirator, cardiovascular și canalele semicirculare ale urechii interne.

8. Creierul este afectat negativ de zgomotul puternic și brusc al jeturilor și al avioanelor. Oamenii sunt supuși unor boli psihiatrice.

9. Rapoarte recente au arătat cum sângele este îngroșat de zgomotul excesiv.

10. Sistemul optic al ființelor umane este, de asemenea, afectat de poluarea fonică. Poluarea fonică severă cauzează:

 • Dilatarea pupilară
 • Afectarea vederii de noapte și
 • Scăderea ratei percepției culorii

Cum să reduceți și să controlați poluarea fonică:

Controlul poluării fonice este o posibilitate. Dacă nu în întregime, este totuși posibil să-i controlăm efectul asupra noastră. Uitați-vă cum puteți contribui.

 1. Primul și cel mai important lucru este conștientizarea atât a indivizilor, cât și a industriilor.
 2. În continuare, ar trebui aplicate prin lege metode precum stabilirea barierelor împotriva zgomotului în industriile mici, precum și în cele mari..
 3. Incorporarea anumitor modificări în proiectarea vehiculelor, cum ar fi proiectarea îmbunătățită a anvelopelor, modificările tehnice ale motoarelor vehiculelor, permițând vehiculelor grele să circule pe traseele lor respective în momentele în care drumurile sunt mai puțin blocate
 4. încurajarea utilizării amortizoarelor de zgomot etc. trebuie luată strict.
 5. Crearea centurilor verzi prin plantarea arborilor în vrac în jurul zonelor industriale ar ajuta la verificarea aerului, precum și a poluării fonice, deoarece copacii acționează ca o pernă pentru a absorbi zgomotul.
 6. D.J ar trebui să i se permită să joace doar până la o anumită oră fixă ​​într-un cartier rezidențial, pentru a preveni neplăcerile oamenilor.
 7. Tinerilor le place adesea să cânte muzică tare în case și mașini. Acest lucru ar trebui descurajat prin intermediul controalelor și amenzilor. Părinții ar trebui să îi învețe pe copii să respecte intimitatea și liniștea vecinilor.
 8. Orașele ar trebui scoase la iveală într-un mod sistematic și planificat. Zonele rezidențiale ar trebui să fie decupate din zonele industriale și de transport. Ar trebui să existe un decalaj de cel puțin douăzeci de metri între zonele rezidențiale și drumul principal. Această zonă de separare de 20 de metri ar trebui să fie plantată dens.
 9. Caritatea începe de acasă, există multe lucruri pe care le puteți face chiar acasă pentru a controla poluarea fonică. Opriți dispozitivele electronice atunci când acestea nu sunt utilizate. De asemenea, nu păstrați dispozitivele electronice, cum ar fi televizorul și computerul, în stand-by.
 10. Puteți atenua sunetul generat de televizoarele și sistemele dvs. de muzică într-o mare măsură utilizând covoare, perne, covoare și perdele.
 11. Dacă locuiți într-o zonă lângă drumul principal, una dintre cele mai bune și mai simple modalități ar putea fi utilizarea dopurilor pentru urechi.
 12. Pentru a evita efectele negative ale zgomotului, puteți începe să practicați meditații regulate, pranayama și yoga asanas. Acest lucru duce la tulburări de leaser în pace mentală și un somn mai sănătos.

Deși ar putea fi dificil să se reducă în întregime poluarea fonică, pot fi urmați câțiva pași pentru a reduce intensitatea acesteia. Iată câteva măsuri preventive.

 1. Controlul surselor: Ceea ce înseamnă aceasta este modificarea sursei, cum ar fi tratamentul acustic la suprafața mașinii, modificările de proiectare, limitarea timpilor operaționali etc.
 2. Ungere: Ungerea adecvată va reduce zgomotul provenit de la mașină.
 3. Interzicerea claxonării ar fi un pas ideal înainte.

Bit cu bit, putem contribui la reducerea zgomotului din jur. Fiecare dintre contribuțiile noastre la domeniu ar fi un mic pas înainte pentru a aduce o schimbare pozitivă. Animalele și păsările sunt la fel de expuse riscului de poluare fonică. Poluarea fonică cauzează efecte și au fost enumerate măsuri de control pentru a vă conștientiza și a lumina starea lumii. În timp ce toți studiem acest lucru în școală ca parte a studiilor de mediu, va trebui să vedem cu adevărat că ne punem preocuparea în scop practic și pentru îmbunătățire.