Cele mai bune 10 alimente și exerciții pentru îmbunătățirea circulației sângelui

Circulația sângelui este vitală pentru funcționarea eficientă a corpului uman. Celulele roșii din sânge furnizează energie diverselor organe din corpul uman pe măsură ce sunt circulate în jur. Această energie este esențială pentru ca fiecare celulă din corp să crească și să își îndeplinească funcțiile. Fluxul de sânge slab în organism afectează activitățile noastre zilnice și poate duce, de asemenea, la unele afecțiuni grave de sănătate. Deci, ce este circulația sângelui și cum să îmbunătățim circulația sângelui în corpul uman? Să ne uităm la diferitele aspecte ale sistemului circulator și la cele mai bune modalități de a crește fluxul de sânge către diferite organe din corpul nostru.

Cum să îmbunătățiți circulația sângelui

Ce este sistemul de circulație a sângelui în corpul uman?

Sistemul circulator al sângelui este format din inimă, artere, vene și sânge. Sângele acționează ca furnizor de substanțe nutritive și oxigen pentru diferite celule din corpul uman. Celulele produc deșeuri în timp ce funcționează, care trebuie eliminate. Sângele acționează, de asemenea, ca un agent de îndepărtare a acestor deșeuri din celule. Astfel, o bună circulație a sângelui în corpul uman este esențială pentru o sănătate bună. (1)

Ce este circulația slabă?

Fiecare celulă are nevoie de nutrienți adecvați și aport de oxigen pentru a funcționa eficient. Când una sau mai multe părți din corp primesc un flux sanguin insuficient, îl numim circulație slabă. Diferite cauze duc la probleme în circulația sângelui în organism. Circulația slabă a sângelui provoacă multe boli, deci este foarte important să avem grijă de o circulație mai bună a sângelui.

Ce cauzează o circulație slabă?

Iată câțiva dintre principalii factori care pot afecta fluxul sanguin în organism:

1. Ateroscleroza:

Ateroscleroza este o afecțiune de sănătate în care placa se acumulează în artere și vasele de sânge, în cele din urmă întărindu-le și îngustându-le și restricționând fluxul de sânge.

2. Diabetul zaharat:

Diabetul poate duce la probleme de circulație. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge duc la deteriorarea vaselor de sânge și, de asemenea, provoacă acumularea plăcii în vasele de sânge.

3. cheaguri de sânge:

Cheagurile de sânge sunt cheaguri în vasele de sânge care restricționează fluxul sanguin; uneori, pot bloca complet circulația sângelui.

4. Tutun:

Fumatul de tutun dăunează pereților vaselor de sânge și provoacă acumularea plăcii în vene.

5. Boala Raynauds:

Boala Raynaud este o afecțiune în care vasele de sânge devin înguste, restricționând fluxul sanguin. Provoacă amorțeală și senzație de frig la nivelul extremităților.

6. Obezitate:

A fi supraponderal cauzează multe afecțiuni care duc la un flux sanguin slab. Greutatea suplimentară a corpului împovărează vasele de sânge și venele.

Simptome ale circulației slabe a sângelui:

Circulația slabă poate fi periculoasă, iar corpul aruncă diferite semne de circulație slabă. Unele dintre ele sunt discutate mai jos:

1. furnicături și amorțeală la nivelul extremităților:

Când sângele nu curge suficient la extremități, provoacă o senzație de furnicături.

2. Extremități reci:

Fluxul insuficient de sânge fluctuează temperatura corpului, făcând extremitățile mai reci.

3. Edem:

Fluxul de sânge slab duce la acumularea de lichide în extremitățile inferioare ale corpului. Aprovizionarea inadecvată a sângelui, datorită pompării slabe a inimii, este una dintre cauzele edemului.

4. Modificări ale culorii pielii:

Fluxul insuficient de sânge duce la decolorarea nasului, buzelor, mâinilor, picioarelor, mameloanelor și urechilor.

5. Oboseala:

Fluxul sanguin slab provoacă oboseală severă, deoarece afectează nivelurile de energie.

6. Probleme cognitive:

Circulația sanguină slabă afectează funcționarea creierului, ducând la pierderea memoriei, dificultăți de concentrare etc..

Alimentele care îmbunătățesc circulația slabă a sângelui:

Dieta joacă un rol foarte semnificativ în îmbunătățirea circulației sângelui în organism. Să ne uităm la unele dintre super-alimentele care sunt bune pentru circulația sângelui:

1. Ardei Cayenne:

Ardeiul Cayenne este disponibil ca condiment uscat sau ardei proaspăt. Conține capsaicină, despre care se știe că stimulează circulația sângelui. Ardeiul Cayenne are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea circulației sângelui. Cayenne întărește, de asemenea, arterele și capilarele și stimulează inima. Sucul proaspăt de cayenne poate fi folosit ca dressing în salate, adăugat la sosuri. Condimentul uscat sub formă de pudră folosit la curry, tocănițe, preparate din carne. În cazul în care utilizați medicamente pentru diluarea sângelui, fiți atenți la consumul de cayenne deoarece capsaicina se dovedește a fi un diluant de sânge ușor.

 • Cantitate: 1 lingurita pentru cana de apa
 • Vitamine: Vitamina C, Vitamina B6, Vitamina E, Potasiu, Mangan

2. Fructe citrice și fructe de pădure:

Cele mai bune fructe pentru îmbunătățirea circulației sângelui sunt citricele și fructele de pădure. Citricele, cum ar fi portocalele, sunt bogate în vitamina C, ceea ce este foarte bun pentru întărirea pereților capilari. Vitamina C acționează, de asemenea, ca un diluant natural al sângelui, care ajută la prevenirea acumulării plăcii în capilare, ceea ce duce la o circulație deficitară a sângelui. Boabele sunt antiinflamatoare și antioxidante, ceea ce este foarte util pentru un flux sanguin sănătos. Boabele Acai sunt bogate în vitamina A, potasiu și umplute cu steroli puternici din plante care ajută la relaxarea vaselor de sânge și, de asemenea, la îmbunătățirea circulației.

 • Cantitate: Cinci porții pe zi
 • Vitamine: Vitamina C, vitamina A, potasiu, vitamina B6

3. Rodie:

Rodiile au cantități mari de antioxidanți polifenoli și nitrați, care sunt vasodilatatoare puternice. Sucul de rodii este una dintre băuturile care măresc foarte mult fluxul de sânge. De asemenea, ajută la oxigenarea țesuturilor musculare. Consumul de 500 ml de suc de rodie pe zi s-a cunoscut că mărește diametrul vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sângelui persoanelor care se antrenează. De asemenea, s-a constatat că reduce leziunile musculare, durerea și inflamația la antrenorii de greutate.

 • Cantitate: 500 ml pe zi
 • Vitamine: Vitamina C, vitamina K și potasiu

4. Ceapă:

Ceapa este cunoscută a fi diluanți naturali ai sângelui. Acestea reduc inflamația și relaxează arterele, îmbunătățind astfel circulația sângelui. Ceapa este, de asemenea, considerată una dintre cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Sunt o sursă excelentă de flavonoizi, antioxidanți puternici despre care se știe că întăresc sistemul imunitar și previn bolile cardiovasculare. Un studiu a constatat că consumul de 4,3 g de extract de ceapă pe zi a îmbunătățit semnificativ dilatarea arterelor și fluxul sanguin.

 • Cantitate: 4,3 g de extract de ceapă pe zi
 • Vitamine: Vitamina C, acid folic, proteine, fier și calciu

5. Usturoi:

Se știe că usturoiul beneficiază de inimă și circulație. Are un compus de sulf numit alicină care relaxează vasele de sânge și scade tensiunea arterială. Alicina este, de asemenea, foarte eficientă în creșterea fluxului sanguin în țesuturi. Usturoiul îmbunătățește, de asemenea, vasodilatația mediată prin flux (FMD), care este un indicator al fluxului sanguin eficient. Usturoiul este, de asemenea, foarte eficient în prevenirea acumulării plăcii și curățarea sângelui. Consumul de suplimente de usturoi care conțin 2400 mg de alicină pe zi se îmbunătățește semnificativ circulația sângelui prin artera brațului superior.

 • Cantitate: 4 g de usturoi pe zi
 • Vitamine: Vitamina B6, Vitamina C, Mangan

6. Pești grași:

Peștii grași, cum ar fi macroul și somonul, sunt surse foarte bune de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi ajută la eliberarea acidului azotic, care este foarte benefic pentru îmbunătățirea circulației sângelui. Dilatează vasele de sânge și crește și mai mult fluxul de sânge. Suplimentele cu acizi grași Omega-3 cresc fluxul sanguin și, de asemenea, ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge prin suprimarea grupării trombocitelor. S-a constatat că consumul a 4,2 grame de ulei de pește pe zi îmbunătățește semnificativ fluxul de sânge către mușchii scheletici și extremități.

 • Cantitate: 2 porții pe zi
 • Vitamine: Vitamina C, acizi grași Omega 3

7. Curcuma:

Turmericul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii antiinflamatorii, conform medicamentelor ayurvedice și tradiționale chinezești. Este, de asemenea, numit Condimentul de Aur al Indiei datorită culorii sale bogate în galben. Un compus numit curcumină care se găsește numai în curcumă se reduce pentru a reduce stresul oxidativ și inflamația. De asemenea, ajută la creșterea producției de acid azotic. Aceste calități au făcut din turmeric un remediu excelent pentru deschiderea vaselor de sânge și îmbunătățirea fluxului sanguin.

 • Cantitate: Consumând doar 2000 mg de turmeric pe zi, s-a constatat că îmbunătățește foarte mult circulația sângelui.
 • Vitamine: Vitamina C, fier, calciu, zinc

8. Ghimbir:

Ghimbirul este un ingredient rădăcină care a fost utilizat pe scară largă în medicamentele tradiționale indiene și chinezești datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin. Consumul de până la 2-4 grame de ghimbir pe zi poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta tensiune arterială crescută. Ghimbirul se consumă adăugând suc crud de ghimbir ca pansament și ca ceai.

 • Cantitate: 2-4 g ghimbir
 • Vitamine: Vitamina B6, magneziu, zinc

9. Nucile:

Nucile sunt bogate în vitamina E, acid alfa-lipoic și I-arginină, acești compuși ajutând la producerea de oxid nitric. Acestea ajută la reducerea tensiunii arteriale și a inflamației și la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. Un studiu a constatat că consumul a 56 de grame de nuci pe zi îmbunătățește semnificativ circulația sângelui.

 • Cantitate: 56 g de nuci
 • Vitamine: Vitamina E, zinc, fier

10. Verzi cu frunze:

Verdele cu frunze precum spanacul sunt bogate în nitrați. Nitrații sunt transformați de organism în oxid nitric, care este foarte eficient în dilatarea vaselor de sânge și creșterea fluxului sanguin. Legumele bogate în nitrați ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Un studiu a constatat că consumul a cel puțin 845 g de spanac pe zi a îmbunătățit semnificativ tensiunea arterială și circulația sângelui.

 • Cantitate: 800+ g de spanac
 • Vitamina: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina K

Cum se îmbunătățește circulația sângelui cu exerciții fizice?

Să ne uităm la câteva dintre ipostazele și exercițiile de yoga pentru a crește circulația sângelui.

1. Legs Up Pose:

îmbunătăți circulația sângelui

Viparita Karani sau Legs up pose este foarte eficientă în îmbunătățirea circulației sângelui. Ajută foarte mult să faci minuni pentru a avea o formă fizică și o flexibilitate corporală eficiente. Pentru a intra în poză,

 • Trebuie să vă întindeți pe pământ, așezând picioarele în sus, cu șoldurile cât mai aproape de perete.
 • Corpul tău ar trebui să arate ca litera „L”.
 • Această poziție inversată a corpului permite efectului gravitațional să tragă sângele de la picioare spre inimă, îmbunătățind astfel circulația sângelui. Acest exercițiu crește, de asemenea, fluxul de sânge către creier.

2. Mers rapid:

Mers rapid pentru circulația sângelui

Mersul pe jos este activitatea naturală a corpului uman. Activează întregul corp și ajută la creșterea circulației sângelui către fiecare parte. Mersul rapid este un exercițiu foarte bun pentru creșterea fluxului sanguin către mâini și picioare. Îmbunătățește semnificativ fluxul de sânge către inimă și optimizează ritmul cardiac. Mersul pe jos se întărește pentru a întări mușchii inimii și pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

 • Mersul 20-30 de minute pe zi îmbunătățește semnificativ circulația globală a sângelui în organism.
 • Mersul rapid este preferat în special pentru o mai bună circulație.

3. Exerciții de respirație profundă:

Exercițiu de respirație profundă

Respirația diafragmatică profundă stimulează structurile limfatice care îmbunătățesc aportul de substanțe nutritive către țesuturile corpului din fluxul sanguin. Acestea ajută și la îndepărtarea deșeurilor din țesuturile corpului. Cu respirația profundă, presiunea toracică este minimizată și presiunea abdominală este maximizată, acest lucru ajută la comprimarea venelor abdominale și împingerea sângelui către inimă și plămâni. În timp ce respirați, presiunea abdominală este minimizată, care scurge sângele de la picioare la abdomen.

 • Așezați-vă pe covor sau podea ca confort
 • Respirați profund și intrați
 • Faceți-o timp de 15-20 de minute în fiecare zi

4. Exercițiu de respirație Kapalabhati:

Kapalabathi pentru îmbunătățirea deficienței circulației sângelui

Kapalabhati, cunoscut și sub numele de Respirație Strălucitoare a Craniului, este un exercițiu antic de respirație indian. În acest exercițiu, contractați mușchii abdominali și diafragma cu o expirație sacadată și relaxați mușchii abdominali și diafragma cu o inhalare rapidă. Această expirație sacadată împinge sângele din abdomen către inimă și, în timpul inhalării relaxate, sângele din picioare este drenat în abdomen.

 • Acest exercițiu este cel mai bun atunci când se face în poziția de așezare cu picioarele încrucișate. În cazul în care suferiți de hipertensiune arterială, trebuie să consultați un medic înainte de a face acest exercițiu.
 • Relaxați-vă mușchii și faceți o expirație profundă
 • Aici, puteți observa contracția mușchilor abdominali
 • Inhalați rapid
 • Repetați procedura

5. Poza cadavrului:

Pose de cadavru (Savasana)

Stresul mental afectează negativ circulația în corp. Strecoară toți nervii și inima, iar fluxul de sânge este afectat instantaneu. Poza cadavrului sau Shavasana este o poziție excelentă pentru relaxarea corpului și a minții. Calmează toți mușchii și nervii, deoarece vă duce la o stare profundă de odihnă meditativă. Această poziție este o poziție excelentă pentru îmbunătățirea circulației sângelui în corp, calmarea inimii și scăderea semnificativă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Acum îmbunătățiți circulația în picioare și picioare în mod natural cu această poziție.

 • Pentru a intra în această poziție, trebuie să vă întindeți pe podea cu mâinile și picioarele despărțite; corpul ar trebui să arate ca un cadavru.
 • Apoi, puteți închide ochii și respirați încet, relaxând în mod conștient fiecare parte a corpului.
 • Fii în această stare cel puțin 5 minute dacă ești începător și crește durata pe măsură ce practici.

6. Pose înapoi înainte:

pliul înainte prezintă pentru circulația sângelui

Poza de pliere înainte este cea mai bună poziție pentru întinderea întregii părți din spate a corpului. Stimulează sistemul nervos, crescând astfel semnificativ circulația sângelui. Calmează mintea și corpul și este o poziție excelentă pentru răcirea corpului. Această poziție ajută la îmbunătățirea circulației sângelui către creier și organele pelvine.

 • Pentru a intra în această poziție, ar trebui să stați pe podea cu ambele picioare puse ferm pe pământ și mâinile pe șolduri.
 • Respirați adânc și expirați încet în timp ce vă pliați înainte de articulațiile șoldului.
 • Îndoiți cât mai mult posibil.
 • Îndoiți coatele și țineți fiecare cot cu cealaltă.
 • Rămâneți în această poziție un minut și reveniți încet în poziția în picioare.

7. Poziția câinelui cu fața în jos:

Poziția câinelui cu fața în jos

Poziția câinelui orientată în jos este una dintre cele mai bune ipostaze pentru relaxarea spatelui și îmbunătățirea circulației sângelui în partea superioară a corpului. Este o poziție foarte bună pentru creșterea circulației sângelui în creier. Se întinde fiecare mușchi din corp și îmbunătățește circulația. Încercați această poziție pentru a îmbunătăți circulația sângelui în mâini. Această poziție ajută, de asemenea, la furnizarea de oxigen adecvat părților superioare ale corpului.

 • Pentru a intra în această poziție, ar trebui să stați pe podea așezând picioarele la lățimea șoldului, iar mâinile trebuie să fie la distanță de umeri..
 • Îndoiți-vă încet înainte și așezați palmele pe podea, corpul dumneavoastră trebuie să arate ca o literă inversată „V”.
 • Trebuie să vă asigurați că coloana vertebrală este dreaptă.
 • Țineți această poziție timp de cel puțin 10 secunde, dacă sunteți începător.

8. Uttanapadasana:

Uttanapadasana

Uttanapadasana este o poziție foarte bună pentru întinderea mușchilor coapsei. Este unul dintre cele mai bune exerciții pentru o circulație deficitară în picioare și picioare. De asemenea, este un exercițiu bun pentru mușchii stomacului și îmbunătățirea digestiei și eliminării. Uttanapadasana crește fluxul sanguin către ganglioni limfatici și articulații. De asemenea, ajută la creșterea circulației către partea superioară a corpului. Această poziție trage sângele de la picioare la inimă, îmbunătățind astfel circulația sângelui în inimă.

 • Puteți intra în această poziție culcându-vă pe spate și ridicând încet ambele picioare pe verticală, fără niciun sprijin.
 • Această poziție întinde mușchii coapsei și elimină orice problemă de circulație a picioarelor.

Alte sfaturi pentru îmbunătățirea circulației sângelui în corp:

În timp ce consumați anumite alimente și exercițiile fizice vă ajută să îmbunătățiți circulația sângelui și îmbunătățirea sângelui, să vedem ce alte metode sunt bune pentru o circulație slabă:

 1. Masaj: Masarea corpului cu uleiuri esențiale precum susan, rozmarin etc., cunoscut pentru a îmbunătăți semnificativ circulația sângelui. Presiunea creată prin masaj stimulează vasele limfatice și fluxul sanguin.
 2. Hidratare suficientă: Hidratarea corectă a corpului are beneficii enorme, inclusiv prevenirea inflamației și a acumulării deșeurilor în celule, crescând astfel circulația sângelui.
 3. Activitate fizica: Activitatea fizică încălzește corpul, care ajută la vasodilatație. De asemenea, stimulează fluxul de sânge către diferite organe ale corpului.
 4. Renunțați la fumatul de tutun: Fumatul de tutun crește tensiunea arterială și afectează circulația sângelui în organism.
 5. Managementul stresului: Tehnicile de gestionare a stresului precum yoga și meditația sunt foarte eficiente în relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale, ceea ce la rândul său ajută și îmbunătățește circulația sângelui.

Astfel, o circulație sanguină adecvată este vitală pentru sănătatea generală a corpului. Includerea anumitor alimente în dieta noastră este una dintre cele mai bune modalități naturale de a îmbunătăți circulația sângelui. Modificările simple ale stilului de viață ajută la combaterea eficientă a problemelor de circulație deficitară. Este foarte important să nu ignorăm semne prelungite de circulație deficitară. Discuția cu un medic ajută întotdeauna la evitarea consecințelor grave asupra sănătății.

Întrebări frecvente:

1. Care este cea mai bună vitamină pentru circulația sângelui?

Există diferite vitamine pentru a crește circulația sângelui. Niacina sau vitamina B-3 sunt foarte utile în reducerea nivelului de colesterol și a inflamației. De asemenea, îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge. Vitamina E ajută la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin. Vitamina C ajută la prevenirea acumulării plăcii care restricționează fluxul sanguin. Vitamina B6 ajută la combaterea radicalilor liberi care întăresc vasele de sânge și afectează circulația sângelui. Vitaminele B contribuie, de asemenea, la creșterea fluxului sanguin.

2. Ce este un nivel de oxigen periculos de scăzut?

Atunci când alimentarea cu oxigen a celulelor este insuficientă, aceasta duce la afecțiuni grave precum hipoxia. Nivelul de oxigen din sânge indică cantitatea de oxigen circulată de celulele roșii din sânge. Nivelul normal de oxigen din sânge scade între 75 și 100 mm Hg, dacă scade sub 60 mm Hg, (2) este considerată o urgență medicală care trebuie tratată cu supliment de oxigen. Simptomele nivelului scăzut de oxigen sunt dureri de cap, dificultăți de respirație, dureri în piept, bătăi rapide ale inimii și confuzie.

3. De ce este necesară circulația?

Circulația sângelui este una dintre cele mai necesare și semnificative funcții din organism. Ajută la furnizarea de oxigen și substanțe nutritive către diferite organe din corp, inclusiv creierul. De asemenea, elimină deșeurile metabolice care se acumulează în celule. Circulația sângelui este vitală pentru sănătatea corpului, deoarece ajută la menținerea metabolismului celular și a nivelului de PH. De asemenea, ajută la stabilizarea temperaturii corpului și la protejarea corpului de diferite infecții

Declinare de responsabilitate: În timp ce circulația slabă poate fi tratată cu practici simple, este foarte important să consultăm un medic ori de câte ori simțim simptome prelungite de circulație slabă pentru a evita probleme grave de sănătate. Persoanelor care suferă de diabet și boli de inimă li se recomandă să facă teste anuale pentru a verifica circulația, orice simptome de amorțeală și senzații de furnicături nu trebuie ignorate. Reducerea consumului de alcool și cofeină este esențială.