9 remedii ayurvedice eficiente pentru creșterea părului și căderea părului!

Părul este o caracteristică foarte importantă a corpului nostru, cu propriul său caracter individual. Nu există nicio îndoială că atât bărbații, cât și femeile, doresc un păr superb și sănătos. Din păcate, poluarea, stresul și stilul de viață dăunător ne dăunează părului în diferite moduri. Nu este de mirare că industria îngrijirii părului este astăzi o afacere de miliarde de dolari; în același timp, aceste produse încărcate cu substanțe chimice duc la efecte dăunătoare asupra părului și corpului. În acest scenariu, tratamentele ayurvedice pentru creșterea și căderea părului își găsesc popularitate pentru eficacitatea ridicată și rezultatele sigure.

Remedii ayurvedice pentru creșterea părului & amp; Căderea părului

Ayurveda este o știință medicală veche de 5000 de ani a Indiei antice care folosește componente pe bază de plante pentru a trata diferite boli. Sistemul Ayurveda tratează cauza principală a bolilor decât tratarea simptomelor superficiale, ceea ce îl face cel mai eficient tratament medical din lume. Conform sistemului de îngrijire a părului ayurvedic, problemele părului sunt rezultatul dezechilibrelor cauzate în organism din cauza diferiților factori, cum ar fi dieta inadecvată, stresul, mediul dăunător, etc..

Să ne uităm la machiajul dosha sau energetic al corpului, cauzele problemelor părului și câteva remedii ayurvedice esențiale pentru căderea părului.

Doshas în Ayurveda:

Conform științei ayurvedice, corpul este guvernat de trei dosha, și anume Vata, pitta și Kapha. Orice dezechilibru în aceste doze, creează boli sau tulburări în organism, inclusiv căderea părului. Există o mulțime de motive pentru căderea părului la o persoană, pentru a înțelege ce o cauzează, trebuie să înțelegem corpul și dezechilibrul acestuia. Pe măsură ce tipul corpului și dezechilibrul se schimbă de la persoană la persoană, la fel se modifică cauza căderii părului și metoda sa de tratament ayurvedic. Să ne uităm la cele trei doze în detaliu, în ceea ce privește căderea părului:

1. Vata Dosha:

Vata dosha reprezintă elementele de aer și spațiu din corp. Este responsabil pentru mișcare și vitalitate în interiorul corpului. Când Vata dosha este în echilibru, părul crește rapid, arată subțire și este drept sau creț. Când este dezechilibrat, devine uscat, încrețit și indisciplinat, cu vârfurile despicate, iar părul poate deveni subțire, se poate rupe sau cădea. Dezechilibrul Vata este legat de deficiențele nutriționale și de subproducția uleiurilor naturale, care fac scalpul și părul uscate și subnutrate.

2. Pitta Dosha:

Pitta Dosha reprezintă elementul de foc din corp și este responsabil pentru toate activitățile metabolice din corp. Când Pitta dosha este în echilibru, părul este moale, grosime medie și drept. Atunci când este dezechilibrat, duce la căderea părului, chelie, cenușie prematură, probleme ale scalpului, cum ar fi iritarea și inflamația. Dezechilibrul Pitta este plăcut inflamației din corp. Această inflamație poate deteriora foliculii de păr și rădăcinile și, de asemenea, poate afecta producția de proteine ​​și melanină a părului.

3. Kapha Dosha:

Kapha dosha reprezintă elementele de apă și pământ din corp și este responsabil pentru stabilitate și rezistență în corp. Când Kapha dosha este în echilibru, părul crește rapid, gros, strălucitor și strălucitor. Când este dezechilibrat, părul devine gras și lipsit de viață. Dezechilibrul Kapha este legat de producția excesivă de uleiuri naturale, transpirație și acumularea de toxine în organism, făcând scalpul gras și toxic pentru o creștere adecvată a părului.

Deci, conform conceptului ayurvedic, dezechilibrul excesiv al pittei dosha este cauza subțierii părului, căderii părului și chelie. Dezechilibrul Pitta creează exces de căldură în organism, provocând aciditate, erupții cutanate, furie, stres, anxietate etc. Aportul excesiv de alimente grase și condimentate, condițiile climatice calde, consumul de carne, alcool și fumatul sunt agravate de pitta. Vata dosha provoacă, de asemenea, căderea părului și ruperea părului datorită nivelului nutrițional slab al foliculilor și părului.

Remedii ayurvedice pentru creșterea părului:

Diverși factori, cum ar fi dezechilibrul hormonal, boala în organism, febră mare, anumite medicamente, stresul emoțional și mental etc. declanșează dezechilibre în pitta și Vata doshas. Tratamentul ayurvedic vindecă și întinerește țesuturile și sistemele corporale care afectează creșterea părului și sănătatea părului. Să ne uităm la diferitele remedii pentru tratamentul căderii părului pentru Ayurveda.

1. Ashwagandha:

Ashwagandha este una dintre cele mai benefice plante ayurvedice pentru căderea părului. Are proprietăți antioxidante ridicate care elimină toxinele din celulele scalpului și stimulează circulația sângelui, stimulând astfel foliculii de păr pentru creșterea părului. De asemenea, menține scalpul sănătos și controlează problemele scalpului, cum ar fi mătreața. Proprietățile Ashwagandha sunt foarte eficiente în controlul hormonului cortizol, care este responsabil pentru căderea părului și creșterea lentă a părului atunci când este secretat în exces. De asemenea, tratează cenușierea prematură prin stimularea producției de melanină. Ashwagandha este adesea consumat intern pentru a calma pitta agravată și a echilibra pitta dosha.

Ingrediente:

 • Trei linguri de pudră Ashwagandha uscată.
 • Trei linguri de pudră de Amla uscată.
 • Șase linguri de apă.

Timp de pregatire: 25 de minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă bine toate ingredientele menționate pentru a forma o pastă netedă.
 • Aplicați această pastă pe scalp masând ușor scalpul, acoperiți și părul de la rădăcină până la vârf.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu apă caldă și un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

2. Bhringraj:

Bhringraj, așa cum denotă și numele, este considerat „regele ierburilor” în Ayurveda. Calmează sistemul nervos și oferă beneficii excelente corpului și părului. Această plantă este utilizată pe scară largă în preparatele ayurvedice pentru a vindeca căderea părului și a inversa chelirea. Uleiul Bhringraj este un ulei de păr ayurvedic eficient care este utilizat pe scară largă în masajele scalpului pentru regenerarea părului și îmbunătățirea somnului. Se constată că vindecă insomnia calmând nervii și mintea.

Ingrediente:

 • Șase linguri de pudră Bhringraj sau o mână de frunze proaspete de Bhringraj.
 • Apă după cum este necesar.

Timp de pregatire: 20 de minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă frunzele Bhringraj cu apă suficientă pentru a forma o pastă netedă.
 • Dacă nu găsiți frunze de Bhringraj, puteți folosi pudră de Bhringraj uscată și amestecați-o cu apă suficientă pentru a forma o pastă netedă.
 • Aplicați pasta pe scalp masând ușor scalpul, acoperiți și părul de la rădăcină până la vârf.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână

3. Shikakai:

Shikakai, adică ‘fructe pentru păr, este utilizat pe scară largă ca spălare a părului în Ayurveda pentru proprietățile sale eficiente de curățare. Este bogat în antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății scalpului și la creșterea circulației sângelui la nivelul scalpului. Acest lucru ajută la stimularea foliculilor de păr și la creșterea părului. Ajută la echilibrarea uleiurilor naturale din scalp și tratează afecțiunile scalpului, cum ar fi mătreața, mâncărimea scalpului etc. Pudra ayurvedică Shikakai este un balsam foarte bun și face părul neted și moale.

Ingrediente:

 • Șase linguri de pudră Shikakai uscată.
 • Apă, după cum este necesar.

Timp de pregatire: 20 de minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă Shikakai cu apă pentru a forma o pastă netedă.
 • Clătește-ți părul și folosește amestecul de mai sus ca șampon.
 • Masați-vă ușor scalpul până când formează o spumă ușoară.
 • Se spală cu apă.
 • Repetați dacă este necesar.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

4. Remediu ayurvedic Neem pentru creșterea părului:

Neem este un ingredient foarte important în Ayurveda, deoarece are proprietăți antibacteriene și antifungice excelente. Pentru o creștere sănătoasă și rapidă a părului, foliculii și rădăcinile părului trebuie să fie sănătoși și curați. Condițiile nesănătoase ale scalpului, cum ar fi mătreața, eczema, psoriazisul, scalpul gras, scalpul uscat și mâncărime, etc. afectează foliculii și rădăcinile părului, rezultând căderea părului și o creștere slabă a părului. Neem ajută la tratarea afecțiunilor scalpului și la îmbunătățirea sănătății și curățării scalpului. Ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în scalp și întărește foliculii de păr și rădăcinile, favorizând astfel creșterea părului.

Ingrediente:

 • Șase linguri de pulbere de neem uscat.
 • Apă, după cum este necesar.

Timp de pregatire: 20 de minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă pulberea de neem în apă pentru a face o pastă netedă.
 • Aplicați bine pasta de neem pe scalp și pe păr.
 • Masați ușor scalpul.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

5. Tratamentul ayurvedic Reetha pentru căderea părului:

Reetha este un alt ingredient popular al Ayurveda folosit ca spălare de păr de secole. Acest lucru curăță scalpul și părul de grăsime, murdărie și alți poluanți, făcându-i în mod eficient curat și sănătos. Face scalpul sănătos și stimulează circulația sângelui, favorizând astfel creșterea părului. De asemenea, face părul neted, matasos si stralucitor. Acest lucru este, de asemenea, foarte delicat, deci poate fi folosit ca o spălare obișnuită a părului, fără a vă face griji cu privire la epuizarea uleiurilor naturale de pe scalp..

Ingrediente:

 • Un sfert de cană de reetha sau nuci de săpun.
 • Două cești de apă.

Timp de pregatire: 40 de minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Zdrobiți nucile de săpun și înmuiați-le în apă caldă.
 • Lasă-l peste noapte.
 • Dimineața, fierbeți amestecul timp de 10-15 minute.
 • Lasă să se răcească.
 • Strecurați-l și colectați apa.
 • Folosiți această apă pentru a vă spăla părul turnând apa pe scalp și frecând ușor scalpul.
 • Masați scalpul până când formează o ușoară spumă.
 • Se spală cu apă proaspătă.
 • Repetați dacă este necesar.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână sau zile alternative ca o spălare obișnuită a părului.

6. Amla:

Amla este bogat în vitamina C, fier, acizi grași, caroten, acid galic și antioxidanți. Este un ingredient utilizat pe scară largă pentru îngrijirea părului în Ayurveda pentru tratarea căderii părului și a cenușiei premature. Acizii grași hrănesc și întăresc foliculii de păr și părul, care combate căderea părului. Fierul, carotenul, antioxidanții și acidul galic ajută la curățarea profundă a scalpului și a rădăcinilor părului și la stimularea circulației sângelui pe scalp. Acest lucru ajută la promovarea eficientă a creșterii părului. Amla ajută, de asemenea, în tratarea afecțiunilor scalpului, cum ar fi mătreața, mâncărimea și scalpul etc..

Ingrediente:

 • Șase linguri de pulbere Amla.
 • Apă, după cum este necesar.

Timp de pregatire: 30 minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă pulberea Amla și apa pentru a forma o pastă netedă.
 • Aplicați bine această pastă pe scalp și pe păr.
 • Masați ușor scalpul, asigurându-vă că amestecul este bine absorbit.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

7. Brahmi:

Brahmi este un alt remediu important în Ayurveda. Acest lucru ajută la calmarea și calmarea nervilor. Răcorește mintea și ajută la întinerirea scalpului și a părului. Calmează pitta agravată și previne căderea eficientă a părului alb și a părului. Și stimulează circulația sângelui scalpului și foliculii de păr, ajutând la creșterea părului. De asemenea, face părul lucios.

Ingrediente:

 • 2 linguri de pulbere Brahmi uscată.
 • Două linguri de pudră de Amla uscată.
 • Două linguri de pudră Ashwagandha uscată.
 • O jumătate de cană de iaurt.

Timp de pregatire: 30 minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă toate ingredientele menționate pentru a forma o pastă netedă.
 • Aplicați bine pasta pe scalp, acoperiți părul de la rădăcină până la vârf.
 • Masați ușor scalpul.
 • Lăsați-l să acționeze timp de o oră.
 • Se spală cu un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

8. Methi:

Semințele de methi sau schinduf sunt un alt remediu eficient pentru problemele părului. Methi ajută la îmbunătățirea sănătății scalpului și la tratarea afecțiunilor scalpului, cum ar fi mătreața, infecții bacteriene etc. Sporește creșterea părului prin creșterea circulației sângelui la nivelul scalpului. Este un remediu foarte eficient pentru repararea foliculilor de păr deteriorați și pentru a ajuta la regenerarea părului. Methi adaugă, de asemenea, strălucire și strălucire părului.

Ingrediente:

 • Patru linguri de methi.
 • Apă, după cum este necesar.

Timp de pregatire: 30 minute.

Instrucțiuni de utilizare:

 • Înmuiați semințele de methi în apă suficientă peste noapte.
 • Se amestecă semințele de methi înmuiate pentru a forma o pastă netedă.
 • Aplicați bine această pastă pe scalp, acoperiți și părul de la rădăcină până la vârf.
 • Masați ușor scalpul.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu un șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De două ori pe săptămână.

9. Nucă de cocos:

Uleiul de cocos și terapia cu lapte de cocos sunt unul dintre cele mai bune tratamente ayurvedice pentru căderea și creșterea părului. Grăsimile esențiale, acizii grași și proteinele prezente în nucă de cocos ajută la hrănirea celulelor părului și a foliculilor de păr, prevenind astfel căderea părului. Cocosul este bogat în proprietăți anti-bacteriene și anti-fungice, care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în scalp prin eliminarea radicalilor liberi și stimularea regenerării părului. Masajul regulat al scalpului cu ulei de cocos oferă rezultate foarte eficiente în prevenirea căderii părului și promovarea creșterii părului.

Ingrediente:

 • Lapte proaspăt de cocos, după cum este necesar.
 • O lingură de pudră de methi.
 • O jumătate de linguriță de pudră de piper negru.

Timp de pregatire: 30 minute

Instrucțiuni de utilizare:

 • Se amestecă bine toate ingredientele.
 • Aplicați bine acest amestec pe scalp, acoperiți și părul de la rădăcină până la vârf.
 • Masați ușor scalpul.
 • Lăsați-l să acționeze 30 de minute.
 • Se spală cu șampon ușor pe bază de plante.

Frecvența de utilizare: De trei ori pe săptămână.

Rutine prescrise pentru stilul de viață ayurvedic

Deși aplicarea topică a remediilor ayurvedice este foarte eficientă în tratarea problemelor cu părul, Ayurveda recomandă cu tărie practici sistemice de viață pentru a îmbunătăți sănătatea corpului și a părului. Să ne uităm la câteva rutine sănătoase de stil de viață ayurvedic pentru tratarea problemelor de păr:

 1. Dieta joacă un rol vital în combaterea problemelor de păr. Ayurveda recomandă cu tărie includerea fructelor proaspete, a legumelor crude și a alimentelor răcoritoare în dieta zilnică.
 2. Stresul este una dintre principalele cauze ale căderii părului. Somnul și meditația suficiente ajută la calmarea minții și a nervilor și ajută foarte mult la controlul căderii părului și a altor probleme ale părului.
 3. Masajele scalpului cu ulei Brahmi, bhringraj, nucă de cocos sau amla trebuie făcute în mod regulat
 4. Evitați alcoolul, fumatul, alimentele fermentate și acre, alimentele prăjite și excesiv de sărate, deoarece acestea cresc pitta dosha
 5. Consumați întotdeauna alimente proaspete și calde. Evitați alimentele procesate, deoarece agravează pitta
 6. Răsfățați-vă cu exerciții fizice ușoare sau yoga în dimineața sau seara când atmosfera este rece, evitați exercițiile fizice în timpul zilei când atmosfera este caldă sau fierbinte.
 7. Consumați fructe și legume alcaline sau dulci, cum ar fi pepene verde, pepene verde, morcovi, broccoli, cartofi, verdeață cu frunze, mere, pere etc..
 8. Nu vă spălați niciodată părul cu apă fierbinte, folosiți întotdeauna apă călduță sau rece.

Tehnicile medicale antice sunt foarte eficiente în tratarea oricărei boli fără efecte secundare. Remediile ayurvedice pentru căderea părului vizează nu numai sănătatea părului, ci și ajută la întinerirea țesuturilor și a celulelor din corp. Există o serie de factori care cauzează probleme cu părul. Un stil de viață adecvat pentru o minte și un corp sănătos ajută la vindecarea multor boli, inclusiv probleme cu părul. Dezechilibrul hormonal și boala pot afecta grav sănătatea părului. Este foarte important să abordați tulburările și bolile cu tratamentul medical potrivit cu cercetări amănunțite.