Sutrele Patanjali Yoga explicate cu semnificații

Yoga este una dintre formele proeminente de exercițiu care nu numai că ne hrănește corpul, ci și mintea și sufletul. Yoga a câștigat o popularitate imensă în secolul 21 și, în fiecare zi, auzim despre o nouă formă de yoga care vine. Dar ai auzit vreodată de sutrele yoga? Știați că rădăcina yoga se află în 400 CE sau chiar înainte? Înțeleptul Patanjali a sintetizat și organizat cunoștințele despre yoga din tradiția mai veche în cartea numită Yoga Sutras din Patanjali.

Este o colecție de 196 de Sutre care au fost clasificate în continuare în 4 capitole și anume Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada și Kaivalya Pada și se învârt în jurul celor 8 membre ale Yoga, care este o descriere detaliată a teoriei și practicii. de Yoga. Tradus în 40 de limbi indiene și 2 limbi non-indiene, Yoga Sutras din Patanjali este cea mai înaltă carte tradusă din epoca medievală. În acest articol, am discutat despre cele 8 membre semnificative ale Yoga. Iată sutrele de yoga explicate pentru dvs..

Sutrele Patanjali Yoga explicate cu semnificații

Ce este Sutra Patanjali Yoga?

Ce sunt sutrele yoga? și Ce este sutra Patanjali yoga? Aici vă spunem! Yoga Sutra de la Patanjali este o compilație de 196 de aforisme indiene asupra teoriei și practicii yoga. Compilați în 400 d.Hr. de înțeleptul Patanjali, sutrele au fost numite după el și, prin urmare, sunt numite Yoga Sutrele lui Patanjali. Sutrele au fost clasificate în 4 capitole sau Pada, și anume – Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada și Kaivalya Pada. Yoga Sutrele lui Patanjali oferă în esență înțelepciunea de a duce o viață plină de sens și scop. Acest text a căzut într-o relativă obscuritate din secolul al XII-lea până în secolul al XIX-lea, adică timp de aproape 700 de ani și a revenit din cauza eforturilor lui Swami Vivekananda și ale altor lideri teosofici abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Sutrele au câștigat importanță în secolul al XX-lea și au făcut turul de atunci.

Sutre Yoga Patanjali pentru începători:

Iată lista sutrelor Yoga în care sunt clasificate 196 Sutrele Yoga Patanjali.

1. Yama (abstinență):

patanjali yoga sutras

Cuvântul Yama înseamnă autocontrol sau disciplină. Acestea sunt regulile etice din hinduism care pot fi considerate drept imperative morale ale practicării yoga. Este primul membru al sutrei yoga și descrie comportamentul social în care se va găsi existența unor principii morale de bază, cum ar fi veridicitatea, non-furtul, non-pofta, non-violența, non-posesivitatea etc. Este vorba despre îmbrățișarea fericirii. , bucurie, veselie și râs.

2. Niyama (obiceiuri, comportamente și respecturi virtuoase):

patanjali yoga sutras

Al doilea din lista sutrelor yoga este membrul valoros al yoga cunoscut sub numele de Niyama. Aceasta înseamnă să te antrenezi sau să te disciplinezi. Include mulțumire, austeritate, puritate, studierea scripturilor și înțelegerea ei și conștientizarea lui Dumnezeu și a milelor sale divine. Este vorba, de asemenea, de curățenia fizică și de predarea lui Dumnezeu. Aceste virtuți pot fi găsite în versetul 32 Sadhana Pada din Sutrele Patanjali Yoga.

3. Asana (Postură):

Asana (Postură)

Asana este al treilea membru al yoga. Este vorba despre practicarea diferitelor posturi fizice de yoga. Sunt pline de beneficii spirituale și de sănătate. Ele curăță corpul și mintea și, de asemenea, întineresc simțurile. Se face să te simți bine și te ajută să te concentrezi mai bine pe ceea ce faci. Pentru a vă crește concentrația, nimic nu poate face mai bine decât aceste asane. Comentariul Bhasya atașat sutrelor (de înțeleptul însuși Patanjali) sugerează următoarele 12 posturi care trebuie practicate:

 • Padmasana
 • Virasana
 • Bhadrasana
 • Svastikasana
 • Dandasana
 • Sopasrayasana
 • Paryankasana
 • Krauncha-nishadasana
 • Hastanishadasana
 • Ushtranishadasana
 • Samasansthanasana
 • Sthirasukhasana

4. Pranayama:

Pranayama

Pranayama este un bine-cunoscut yoga sutra, care este denumit controlul respirației. Este necesar ca toată lumea să știe cum să respire și modalitățile prin care o putem controla. Cuvântul prana înseamnă practic energie și este prezent peste tot. Curge prin natură și omenire și este foarte important pentru dezvoltarea fizică și psihologică a omului. Acest lucru se face în mai multe moduri, cum ar fi inhalarea, menținerea respirației o vreme, expirația și reținerea ei o perioadă.

5. Pratyahara:

Pratyahara

Următorul în sutrele yoga din Patanjali este Pratyahara. Pratyahara înseamnă a avea control asupra simțurilor umane. Acest lucru este posibil atunci când se practică yoga zilnic, când se medită, se respiră și se mențin posturile. Îi ajută să-și controleze emoțiile și să le înțeleagă. Pratyahara, care se referă la atragerea conștiinței în interior, este a cincea și una dintre cele mai importante chei ale Yoga Sutra.

6. Dharana (One-pointness):

Dharana

Dharana înseamnă practic să te eliberezi de distragere a atenției și să te concentrezi asupra unui anumit punct. Aceasta este cea mai bună sutra de yoga pentru creșterea nivelului de concentrare. Te ajută să te concentrezi mai bine. Vă face un cursant și un interpret mai bun. și, de asemenea, vă ajută să observați lucrurile mai bine și să observați. Acest al șaselea membru al Yoga se referă la menținerea unei anumite stări interioare.

7. Dhyana (contemplare):

Dhyana (Contemplare)

Dhyana este al șaptelea membru al Yoga Sutra și vorbește despre meditație. Această meditație te face conștient de lumea din jurul tău și te ajută să obții o stare mentală stabilă și liniștită. Sistemul yoga Dhyana a fost descris și de Domnul Krishna. Această practică a sutrelor yoga ajută la separarea Maya de realitate și ajută la atingerea obiectivului moksha. Dhyana înseamnă contemplarea formelor și consecințelor.

8. Samadhi (Uniune, întreg armonios):

Samadhi (Uniune, întreg armonios)

Samadhi a fost, de asemenea, descris ca starea de fericire. Aici, ego-ul nu există și apare natura individului, care este pură și inocentă. Este cu adevărat frumos, cu toate acestea, necesită multă atenție pentru a atinge. Absoarbe complet conștiința individului, chiar dacă persoana rămâne conștientă. Această practică este relevantă în hinduism, sikhism, jainism și budism.

Patanjali’s Yoga Sutras este o colecție clasică de 196 de Sutra care oferă îndrumări complete cu privire la practica yoga. Deși aceste Sutre au devenit obscure timp de 700 de ani între ele, au câștigat din nou popularitatea datorită eforturilor unor sfinți renumiți și consacrați. Toate aceste sutre se învârt în jurul celor 8 membre ale Yoga, așa cum s-a discutat mai sus. Yoga Sutrele din Patanjali ne ghidează cu practica Yoga prin care este posibilă evoluția spirituală a sufletului.

întrebări frecvente & Răspunsuri:

Q1. Sunt în toate câte sutre?

Răspuns: În total, există 196 de Yoga Sutra. Au fost clasificate în continuare în 4 capitole sau Pada și anume Samadhi Pada (51 Sutre), SadhanaPada (55 Sutras), VibhutiPada (56 Sutras) și KaivalyaPada (34 Sutras).

Q2. Care este prima Yoga Sutra?

Răspuns: Din lista Yoga Sutrelor, prima Yoga Sutra este Puterea Acum. Se spune că acum începe studiul Yoga. Aceasta este traducerea simplă și bogată a primei Sutra „AthaYoganushashanam.” Aceasta arată cât de ascuțite și succinte sunt Sutrele Yoga care au fost compilate cu secole în urmă și cunoștințele aprofundate au fost distilate într-un singur fir..

Q3. Care sunt cei 5 Yamas?

Răspuns: Yama este primul membru al Yoga. Cele 5 yama descrise de Patanjali în Yoga Sutra 2.30 sunt:

 • Ahimsa care înseamnă non-violență
 • Satya care înseamnă veridicitate și non-minciună
 • Asteya înseamnă a nu fura
 • Brahmacharya înseamnă castitate și reținere sexuală
 • Aparigraha înseamnă non-posesivitate