Pranayama Yoga – Puterea respirației și beneficiile sale

Pranayama se ocupă de forța subtilă a vieții. Prana înseamnă în esență energia necesară pentru a ne susține corpul fizic și în absența căruia corpul nostru ar pieri. Această prana hrănește mintea și ne menține corpul în viață. Această prana creează aura din jurul corpului nostru și curge prin mii de nadis din corpul nostru și, de asemenea, diferitele chakre ale corpului. Calitatea și cantitatea pranei care curge în corpul nostru determină starea corpului nostru. Cu pranayama, atât calitatea, cât și cantitatea pranei se îmbunătățesc și, astfel, sănătatea fizică, precum și starea mentală, sunt îmbunătățite și devine foarte calm și pașnic. Prin urmare, este esențial ca cineva să practice pranayama Yoga.

Pranayama Yoga - Puterea respirației și beneficiile sale

Ce este Pranayama Yoga?

Numele Pranayama are o origine sanscrită și este o combinație de 2 cuvinte Prana, care înseamnă respirație și Ayama, care înseamnă suspendarea respirației. Conform definiției tehnice a lui Bhattacharyya, pranayama yoga este un model în 3 pași care conține Purak – ceea ce înseamnă să respiri, Kumbhak, care înseamnă să reții respirația și Rechak, care înseamnă să descarci respirația. Există o mențiune despre Pranayama și în Bhagavad Gita care înseamnă „transă indusă prin oprirea respirației.” Hatha Yoga tradițional folosește diverse tehnici de pranayama și, prin urmare, este un pas foarte vital pentru dezvoltarea spirituală a unei persoane..

Ce ar trebui să știți înainte de a face Pranayama?

Înainte de a ști cum să faci pranayama yoga, observă mai întâi ce ar trebui să știi despre aceste asane de yoga. Înțelegerea pranei este esențială înainte de a face Pranayama. Prana creează aura sau corpul energetic al unei persoane și adaugă forța vieții persoanei. Prin urmare, practicând Pranayama, calitatea, precum și cantitatea acestei prana, sunt îmbunătățite într-o mare măsură. Cu toate acestea, nu se pot vedea schimbările peste noapte și nici aceste tipuri de respirație nu pot fi stăpânite într-o singură zi. Practica, spun ei, face ca un om să fie perfect și, prin urmare, trebuie să practicați aceste tehnici de respirație pentru a le stăpâni și pentru a putea profita de beneficiile maxime din același lucru.

Mulți oameni cred că practicarea yoga este mult mai benefică decât a petrece ore întregi lovind mașinile. Yoga nu numai că ne menține sănătoși, ci ne liniștește mintea, vindecă și multe boli care, fără aplicarea de medicamente. Yoga ne învață, de asemenea, cum să dobândim autocontrolul. Ne consolidează puterea de concentrare mult mai puternică. Mulți experți în yoga spun că există câteva asane de bază care oferă beneficii imense de dezvoltare atât copiilor, cât și adulților. Yoga este, de asemenea, utilizată pentru a reduce ridurile faciale și pentru a ne spori frumusețea.

Dintre toate exercițiile de yoga, cea mai simplă formă de yoga este pranayama. Pranayam (numit și Pranayama) poate fi definit ca un proces și o tehnică care ne purifică întregul sistem nervos, inclusiv creierul. Aduce stabilitate pentru a ne stabiliza mintea. Aceste calități, toată lumea dorește să le aibă, dar foarte puține le posedă de fapt. Pranayam se face înainte de a începe orice asana. Se poate spune ca un exercițiu de încălzire înainte de a începe asanele. Îndepărtează lenea și somnolența corpului și oferă o experiență pașnică corpului nostru. Mai mult, yoga și Pranayam ne energizează mintea cu o nouă vigoare și pace.

Termenul Pranayam a fost constituit din două cuvinte: Prana (energie) + Ayama (flux). Prana este principiul dezvoltării și susținerii atât a țesuturilor nervoase, cât și a celulelor corpului și a minții. Pranayam este un proces similar de respirație naturală. Cu greu oferă niciun domeniu de artificialitate. În acest exercițiu de yoga, respirăm, permițând pătrunderea aerului prin nas și în funcție de sănătatea generală și de forța plămânilor; este reținut în interior și apoi este expirat. Acest aport natural și ieșirea respirației continuă continuu.

Diferența dintre acest proces natural și „Pranayam” este că, în primul, inhalarea și expirația nu sunt neapărat legate de minte. În timp ce în pranayama, aerul continuă datorită funcționării naturale a inimii și a plămânilor. Inhalarea și expirația nu se fac cu o durată stabilită de timp. La unele persoane, procesul de inhalare durează mai mult decât expirația și chiar opusul poate apărea la alte persoane.

Practicarea acestor exerciții de respirație ajută în mod regulat la îndepărtarea deșeurilor care sunt în mod normal efectuate de sistemul nostru digestiv, sistemul urinar și, bineînțeles, prin piele. Pranayam include un proces de schimbare a presiunii, care îmbunătățește circulația noastră, beneficiind de intestine și rinichi în același mod ca și celelalte viscere abdominale. Pentru meditație și relaxare, petrecem adesea ore în spa-uri / saloane de masaj, dar chiar și făcând Pranayam câteva minute ne scutește de stres și ne menține calmul. Deci, în loc să opteze pentru spa-uri, funcționează și câteva minute de pranayama.

Câteva beneficii ale Pranayam:

Pranayamas yoga este potrivit pentru persoanele de toate vârstele. Oamenii care practică Pranayam obțin în mod regulat un apetit bun, deoarece oferă putere pentru a ne controla foamea și capacitatea de sete și generează un sentiment de satisfacție, veselie (puterea voinței devine puternică prin practica obișnuită), siluetă bună, putere bună, curaj și entuziasm ( menține persoana echilibrată în toate condițiile și situațiile), un standard ridicat de sănătate, vigoare și vitalitate și chiar mărește puterea de concentrare. Pranayam ajută corpul nostru să obțină o cantitate adecvată de oxigen și permite dioxidului de carbon să se expulzeze eficient împreună cu purificarea sângelui de toxine. Ajută oamenii să se recupereze de anxietate și depresie și este, de asemenea, benefic în tratarea altor tulburări legate de stres.

Alte beneficii ale yoga Pranayama sunt următoarele:

 1. Pranayam, când se face în mod regulat în fiecare dimineață, este foarte util în tratamentul diferitelor niveluri ale tensiunii arteriale, fie că este scăzută sau ridicată și, de asemenea, vindecă bolile de inimă.
 2. Gestionează bolile psiho-fizice, ameliorează stresul și tensiunea cerebrală, scăzând alte probleme precum furia, anxietatea, insomnia.
 3. Și ne face mintea mai alertă și mai perspicace și funcționează excelent pentru pre-meditație.
 4. Oferă forță interioară și aduce încredere, plus elimină distragerea senzorială a minții.
 5. Accelerează puterea de vindecare a corpului nostru.

Cum să faci yoga Pranayama?

Pranayama este al patrulea membru al Ashtanga Yoga, așa cum este menționat în Sutrele Yoga de către Patanjali. Următoarele sunt pașii de yoga pranayama pe care trebuie să îi urmați pentru a vă pregăti pentru a face pranayama. Sunt la fel ca sub:

 • Pentru cele mai bune rezultate, Pranayama trebuie făcut pe stomacul gol.
 • Pranayama umple corpul cu energie pozitivă și astfel vindecă corpul rapid. Prin urmare, trebuie să stați pentru pranayama cu o atitudine foarte pozitivă.
 • Locul în care intenționați să faceți pranayama yoga trebuie să fie curat și igienic din punct de vedere etic.
 • Practicați în mod regulat pentru a obține rezultate bune și, de asemenea, pentru a le menține.

Tipuri de Pranayam:

Pentru a face toate asanele, trebuie mai întâi să știm despre câteva asane yoga sau posturi pentru a sta. Practic, fiecare asana funcționează complet atunci când sunt efectuate într-un mod corect. Deci, pentru a efectua toate tipurile de pranayama, trebuie mai întâi să stăm în Sukha Asana. Sukha asana este cea mai ușoară și cea mai confortabilă postură pentru meditație, unde capul, gâtul și trunchiul nostru ar trebui să fie ținute într-o linie fără curbă. Există un total de șapte tipuri de yoga Pranayam care sunt detaliate mai jos aici.

1. Bhastrika Pranayam (respirația burdufului):

Bhastrika Pranayama Yoga

Bhastrika Pranayama este o practică yoga excelentă pentru a vindeca multe afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, artrita, artrita, depresia, hipertensiunea și multe altele. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de respirație cu suflare, deoarece seamănă cu cineva care suflă burduful. Iată cum puteți face exercițiile de yoga pranayama:

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyan asana și să respire adânc, astfel încât plămânii să se umple cu aer proaspăt și să-ți forțeze abdomenul. Acest lucru va face ca pieptul dvs. să se extindă odată cu claviculele să crească.
 • Respirați rapid, scăpând claviculele, dezumflarea pieptului și abdomenul micșorându-se în timp ce plămânii se prăbușesc. Repetați procesul.
 • Când ați terminat corect, pieptul dvs. se va extinde atunci când inspirați și se dezumfla când expirați.
 • Accelerați-vă respirația cu mai multă practică.
 • Oferă relaxare și ne calmează mintea.

2. Kapalbharti Pranayam (respirația strălucitoare a frunții):

Kapalbharti Pranayama Yoga

Kapalbharti Pranayam este unul dintre cele mai renumite exerciții de respirație și este unul dintre primele 7 pranayamas. Dacă se crede Baba Ramdev, atunci această tehnică de respirație este suficient de puternică pentru a reduce stresul, a tonifica burtica și a îmbunătăți sănătatea rinichilor și multe altele..

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyan asana și să respire adânc.
 • Inspirați în mod normal, menținând inhalarea lentă, dar neforțată. Lăsați plămânii să se extindă și abdomenul să se miște; apoi simte-ți pieptul extinzându-te cu claviculele crescând ultimul.
 • Expirați din nas cu forță trăgând mușchii stomacului.
 • Expirația ar trebui să dureze mult mai puțin timp decât a fost nevoie pentru a inhala.

Beneficii:

Făcând acest lucru, Kapal Bharti Pranayam timp de 15 minute sau mai mult în fiecare zi, se pot vindeca boli precum obezitatea, indigestia, aciditatea, problemele legate de gaze, vindecă cancerul de sân și toate celelalte boli legate de abdomen.

3. Bahya Pranayam (respirație externă):

Bahya Pranayama Yoga

În sanscrită, bahya înseamnă afară. Prin urmare, această tehnică de respirație yoga pranayamas se concentrează în esență pe expirație și, prin urmare, este cunoscută și sub numele de respirație externă. Acest pranayama este cel mai eficient în vindecarea multor probleme legate de stomac, cum ar fi constipație, aciditate, hernie, probleme gastrice etc..

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyanasana și să inspire profund prin nas.
 • Expirați cu forță folosind stomacul și diafragma pentru a împinge aerul departe de corp.
 • Acum încearcă încet să-ți atingi bărbia de piept și să tragi complet stomacul. Aici scopul este să lăsați o scobitură sub carcasa toracică, astfel încât peretele muscular din față al abdomenului să fie apăsat pe spate.
 • Această poziție și respirația dvs. trebuie menținute atât timp cât este confortabil. Apoi ridicați încet bărbia și inspirați încet, astfel încât plămânii să fie plini de aer.
 • Repetați acest proces de 3 până la 5 ori.

Beneficii:

Făcând acest lucru Bahya Pranayam, se pot vindeca toate problemele legate de abdomen și intestine.

4. Anulom Vilom Pranayam (respirație alternativă de narină):

Anulom Vilom Pranayama

Anulom Vilom este, de asemenea, numit ca respirație alternativă a nării. Este o tehnică de respirație foarte puternică pentru a vindeca problemele respiratorii, inclusiv astmul. Acest pranayama echilibrează nadis purifică corpul energetic și astfel activează conștiința superioară.

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyan asana și să respire adânc cu o nară deschisă și cealaltă închisă cu ajutorul degetelor.
 • Pur și simplu apăsați degetul mare drept pe nara dreaptă pentru a o bloca.
 • Inspirați încet prin nara stângă, astfel încât plămânii să se umple cu aer proaspăt.
 • Scoateți încet degetul mare din nara dreaptă și țineți mâna dreaptă lângă nas.
 • Expirați complet într-un proces lent cu nara dreaptă, astfel încât plămânii să se elibereze de tot aerul. Odată ce ați terminat procesul de expirație, țineți nara stângă închisă.
 • Utilizați inelul sau degetul mijlociu aproape de nara stângă. Este mai ușor să continuați să utilizați aceeași mână pentru a bloca oricare dintre nări, dar puteți schimba mâinile în funcție de nara pe care o blocați. Dacă brațul dvs. obosește, le puteți schimba și alternativ.
 • Pe scurt, inhalați prin nara dreaptă. Umple-ți plămânii cu aer proaspăt. Închideți mai întâi nara dreaptă, apoi deschideți nara stângă.
 • Continuați timp de 15 minute. Puteți lua un minut de odihnă după fiecare cinci minute de exercițiu. Respirați încet prin nara stângă.

Beneficii:

Practicând Anulom Vilom Pranayam timp de aproximativ 15 minute pe zi, se pot vindeca boli precum astm, bronșită, diabet, dureri de migrenă și hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.

5. Bhramri Pranayama (respirația albinelor):

Bhramri Pranayama

Această tehnică de respirație yoga își trage numele de la albina neagră indiană, cunoscută și sub numele de Bhramri. Acest pranayama este foarte eficient în calmarea minții. Așadar, data viitoare când te frustrezi, furios sau anxios, știi ce pranayama trebuie să practici. Este un dispozitiv de stres instantaneu și poate fi practicat oriunde – acasă, la birou, bucătărie sau oriunde altundeva.

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyan asana, apoi să închidă ochii.
 • Blochează-ți urechile așezând degetele mari pe ele; țineți degetele arătătoare peste ochi, blocând lumina să pătrundă în vedere și restul degetelor de-a lungul părților laterale ale nasului. Păstrați fiecare deget mic / inelar lângă o nară.
 • Respirați profund prin nas, permițând diafragmei să se deplaseze în jos, astfel încât plămânii să se poată extinde și forța abdomenul să iasă; apoi simte-ți pieptul extinzându-te cu claviculele crescând ultimul.
 • Folosiți degetul mic / inelar pentru a închide parțial fiecare nară pentru a vă menține plămânii plini de aer.
 • Respirați prin nas în timp ce fredonați. Este important să provocați sunetul zumzetului din gât, nepermițându-i să sune ca un rezultat al nărilor parțial blocate. Repetați de trei ori.

Beneficii:

Făcând Bramari Pranayam, puteți vindeca toate bolile legate de ochi, urechi, nas, gât și sistemul nervos..

6. Udgeeth Pranayama (Chanting Breath):

Udgeeth Pranayama

Udgeeth Pranayama este foarte simplu, totuși una dintre cele mai puternice tehnici de respirație și face parte din Yoga Sutra Patanjali. Acest pranayama are rezultate excelente în ceea ce privește hipertensiunea și îmbunătățește memoria, precum și concentrarea. Iată pașii de yoga pranayama pentru această poziție.

Directii:

 • O persoană ar trebui să stea în Sukha Asana sau Dhyanasana și apoi să închidă ochii.
 • Respirați profund prin nas și expirați foarte încet în timp ce spuneți OM. Când pronunțați încet OOM, permiteți silabei să se deseneze cât de încet poate fi posibil.
 • Ar trebui să țineți minte să pronunțați O lung și M scurt („OOOOOOmm”).
 • Repetați de 3 ori procesul timp de aproximativ 15 minute.

Beneficii:

Făcând Udgeet Pranayam, se pot vindeca toate bolile legate de gât și sistemul nervos.

7. Pranav Pranayama:

Pranav Pranayama

Pranav Pranayama în sanscrită înseamnă silaba sacră OM. Acesta este ultimul Pranayama, după cum sa discutat în Sutra Yoga Patanjali. Acest Pranayama are un efect de relaxare instantaneu și, prin urmare, este, de asemenea, considerat ca o meditație rapidă care poate fi făcută în doar 2-3 minute.

Directii:

 • Mai întâi de toate, stați în Padmasana, Sukhasana sau Vajrasana pozează în liniște.
 • Respirați în mod normal concentrându-vă mintea asupra inhalării și expirării.
 • Este important să ne imaginăm că Dumnezeu este pretutindeni și este prezent în fiecare particulă.
 • Faceți o rutină să practicați această asana timp de 3 minute până la 1 oră, în funcție de timpul disponibil.

Beneficii:

 • Această asana de yoga oferă energie fizică și spirituală corpului nostru.
 • Practicarea acestei yoga asana ne ușurează stresul mental și ne ajută să depășim celelalte tulburări fizice.
 • Oferă o sănătate bună și ajută la întărirea minții.
 • Meditaţie.
 • Crește concentrația.
 • Ajută la construirea unei dezvoltări spirituale și ne lărgește punctele de vedere.

Puține instrucțiuni importante care trebuie respectate în timpul Asana:

 1.  Exersați asanele peste o pătură întinsă fie pe podea, fie în grădină.
 2. Evitați să purtați ochelari în timp ce practicați asane. Acestea pot fi rupte sau vă vor răni ochii. Purtați haine confortabile atunci când practicați asana.
 3.  Mențineți o rutină regulată pentru a face pranayama. Cei care nu practică și exercită o rutină obișnuită nu vor obține niciun beneficiu.
 4. Cel mai bun moment pentru a efectua asana este dimineața; deși, dacă nu poți să-ți iei timp dimineața, nu uitați să-l practicați cu stomacul gol sau cel puțin trei ore după masă.
 5.  Nu schimba niciodată asanele. Dacă faceți un set de Asanas astăzi și altul mâine și așa mai departe, nu puteți obține niciun beneficiu. Trebuie să efectuați aceleași asane în fiecare zi, deși puteți adăuga noi asane în rutina dvs. și le puteți efectua în mod regulat cu celelalte asane.
 6. Cu cât sunteți mai ferm pe asane, cu atât vă veți putea concentra și medita mai mult. Nu te poți descurca bine în meditația ta fără să-ți permiți mintea să fie cu un singur punct și să aibă o postură constantă. Deci, urmați o rutină regulată de asanas.

Precauții și contradicții:

Următoarele sunt câteva semne de avertizare pentru a face pranayama:

 • Persoanele cu hernie, răni abdominale, apendicită, uter prolaps sau rect ar trebui să evite să facă Kapal Bhati pranayama în toate condițiile.
 • Chiar și femeile care au născut recent ar trebui să evite să facă Kapal Bhati pranayama.
 • Femeile însărcinate și persoanele care au febră ar trebui să se consulte cu medicul lor înainte de a face pranayama
 • Copiii cu vârsta peste 5 ani și sub 12 ani ar trebui să practice anulom vilom și Kapal Bhati timp de maxim 5 minute și bhastrika pranayama maxim 2 minute.

Sfaturi pentru începători:

Următoarele sfaturi și trucuri vă vor ajuta să profitați de beneficiile maxime pranayama yoga ale asanelor:

 • Beneficiile maxime ale Pranayama pot fi obținute practicându-le dimineața devreme și pe stomacul gol.
 • Dacă preferați să o faceți seara, faceți-o cel puțin 3-4 ore după ce ați luat masa.
 • Purtați haine confortabile în timp ce faceți pranayama.
 • Fă doar cât poate lua corpul tău. Dacă oricare dintre exerciții sau asana te face să te simți greu sau inconfortabil, oprește-te imediat. De asemenea, faceți pauze dacă este necesar.
 • Dacă aveți orice afecțiune, consultați-vă medicul înainte de a începe să faceți Pranayama.
 • Așezați-vă pe covorul de yoga cu coloana vertebrală ridicată sau altfel stați confortabil pe un scaun dacă nu vă puteți așeza.

Pranayama Yoga Beneficii:

Următoarele date sunt câteva dintre beneficiile Pranayama:

 • Circulația sângelui în organism este îmbunătățită considerabil
 • Împiedică orice problemă legată de inimă
 • Relaxează mintea și corpul
 • Concentrația este îmbunătățită considerabil
 • Ameliorează afecțiuni precum stresul, hipertensiunea, depresia etc.
 • Vindecă probleme fizice precum astmul, migrenele, tulburările digestive, problemele neurologice, migrenele, depresia etc..
 • Construiește încredere în sine.
 • Reduce anxietatea.
 • Îmbunătățește funcționarea diferitelor organe ale corpului.
 • Practica regulată a pranayama poate trata diverse probleme de auz.

Pranayama este absolut benefic pentru persoanele de toate categoriile de vârstă și chiar pentru ca oamenii să iasă din diferite afecțiuni medicale. Împărtășiți-vă experiența din practicarea pranayama, în comentariile de mai jos, deoarece acest lucru i-ar motiva pe alții să practice. De asemenea, împărtășiți acest ghid și sfaturi prietenilor și rudelor dvs. și motivați-i să inculce acest obicei bun în stilul lor de viață.

întrebări frecvente & Răspunsuri:

Q1. Care este cel mai bun moment pentru a practica Pranayama?

Răspuns: Pranayama este practic un exercițiu de respirație și aduce beneficii corpului prin administrarea de prana pură. Prin urmare, cel mai bun moment pentru a practica pranayama este dimineața devreme chiar înainte de răsăritul soarelui, când aerul este absolut pur, iar cantitatea de oxigen este, de asemenea, maximă. Dimineața devreme, mintea noastră este proaspătă, iar corpul este, de asemenea, reîncărcat pentru a putea absorbi prana maximă.

Q2. Ce este procesul Pranayama?

Răspuns: Pranayama este o practică străveche de a controla prana (respirația). Astfel, toate tipurile de pranayama se referă în esență la inhalarea și expirarea aerului. Procesul Pranayama poate fi clasificat în esență în 4 părți, care sunt:

 • Inspirați: oxigenul este umplut în diafragmă și abdomen.
 • Așteptați: oxigenul circulă în toate organele și vehiculele vitale ale corpului.
 • Expirați: toată energia murdară, bolnavă este aruncată din corp.
 • Așteptați: Corpul este întinerit și revitalizat.

Q3. Cât timp ar trebui să facem Pranayama?

Răspuns: Dacă aveți timp suficient și nu vă grăbiți, puteți merge la o secvență mai lungă de pranayama, care include 10-15 minute de meditație, urmată de 25-30 de minute de Pranayama și terminând-o cu 5-10 minute de Shavasana urmată de care vă puteți exersa asana și exercițiile de yoga obișnuite. Yoga și Pranayama fac împreună un set complet de exerciții și, prin urmare, este numit și yoga Pranayam.

Q4. Poți face Pranayama după mâncare?

Răspuns: În mod ideal, Pranayama trebuie făcut dimineața devreme pe stomacul gol pentru a profita de beneficiile maxime. Cu toate acestea, dacă nu este posibil să faceți pranayama dimineața devreme, atunci este recomandabil să păstrați un decalaj de 3-4 ore între pranayama și masă și 45 de minute între ceai sau cafea și Pranayam și la 15 minute după apă. Nu este recomandabil să pranayama imediat după ce ați mâncat.

Q5. Când pot mânca după Pranayama?

Răspuns: Fiecare exercițiu are o perioadă de răcire în timpul căreia nu trebuie mâncat sau băut nimic. Deci, în mod ideal, nu ar trebui să mănânci nimic timp de cel puțin 30-45 de minute după ce ai făcut Pranayama. După care puteți avea dieta satvică normală.

Pranayama Yoga Beneficii