9 Diferite tipuri de poluare pe Pământ – Ce cauzează și ce efecte au?

În general, poluarea este descrisă ca o introducere a substanței adăugate în mediul nostru, care ne provoacă o problemă gravă și afectează negativ natura. Datorită creșterii rapide a populației în prezent, cantitatea de deșeuri este imensă în mediu. Contaminarea mediului înconjurător de substanțele care afectează negativ sănătatea umană și alte ființe vii duce la poluare. Substanțele care afectează mediul sunt poluanții. Deșeurile biodegradabile nu afectează natura, dar, spre deosebire de deșeurile care nu se descompun, sunt amenințări majore pentru mediu.

Tipuri de poluare

Poluarea provoacă un dezechilibru în ecosistem și schimbări climatice care ne-au afectat negativ stilul de viață. Cu o creștere a tehnologiei și a modernizării, poluarea a excelat, ceea ce duce la boli umane. Există mai multe tipuri de mediu care ne-au afectat serios viața.

Diferite tipuri de liste de poluare și cauzele, efectele și prevenirea lor:

Diferitele tipuri de poluări au cauzele și efectele lor distincte asupra mediului nostru. Studiul detaliat al poluării ne ajută să-i înțelegem tipurile, cauzele și impactul asupra mediului înconjurător.

1. Poluarea aerului:

Poluarea aerului - Cauze, efecte și prevenire

Activitățile umane pentru vârste și dezvoltarea lor pentru a face viața confortabilă deteriorează calitatea aerului într-un alt mod. Aerul este cea mai importantă componentă a mediului omului.

Cauzele poluării aerului:

 • Arderea combustibililor fosili, a biomasei, a evacuării automobilelor și a multor altele au eliberat dioxid de carbon, monoxid de carbon, dioxid de sulf și, de asemenea, multe alte componente ale gazelor toxice din aer.
 • Unele surse de poluare a aerului sunt naturale, iar altele sunt formate din poluanți. Incendiile forestiere, erupția vulcanică, furtunile de praf, materiile organice în descompunere sunt cauzele poluării aerului din sursele naturale. Pe de altă parte, telefoanele mobile auto, agricultura, industria centralelor electrice etc. sunt sursele provocate de om care determină depășirea poluării aerului.

Efectele poluării aerului:

Aceste lucruri poluează aerul și scad încet calitatea aerului zi de zi. Acestea sunt principalele cauze ale poluării aerului. Poluanții în exces din aer provoacă încălzirea globală, ceea ce crește temperatura Pământului. Creșterea temperaturii duce la topirea gheții și, prin urmare, la creșterea nivelului mării.

Poluanții au și alte efecte asupra noastră. Dioxidul de carbon reduce capacitatea de oxigen din sânge, dioxidul de sulf și oxizii de azot provoacă ploi acide care afectează viața plantelor și reduce calitatea solului. CFC epuizează stratul de ozon cauzând cancer de piele și au alte efecte asupra noastră. Trebuie luate măsuri pentru a preveni poluarea aerului.

Cum să preveniți poluarea aerului:

Utilizarea energiei solare și a GNC în locul combustibililor poluanți, verificarea regulată a telefoanelor mobile, furnizarea coșurilor fabricilor cu filtre adecvate sunt măsurile pentru a controla particulele sau alți poluanți din aer.

2. Poluarea apei:

Poluarea apei - Cauze, efecte și prevenire

Apa este una dintre necesitățile de bază ale vieții. Deși aproximativ trei sferturi din suprafața Pământului acoperă cu corpuri de apă, însă disponibilitatea de apă proaspătă pentru noi este o problemă serioasă. Poluarea apei este un alt tip principal de poluare. Se poluează atunci când substanțele dăunătoare intră în corpurile de apă sau se scurg în pânza freatică. Are caracteristica unică de a dizolva multe substanțe. Gazele dizolvate precum oxigenul sunt esențiale pentru viața acvatică.

Cauzele poluării apei:

 • Apa se poluează din diferite surse, cum ar fi surse menajere, care includ detergenți și canalizare, deșeuri agricole care includ substanțe chimice precum îngrășăminte și pesticide, deșeuri solide și deșeuri industriale care conțin substanțe toxice precum coloranți, grăsimi, acizi, uleiuri etc..
 • Poluarea apei cauzează probleme grave de sănătate și, de asemenea, o problemă de mediu. Deșeurile organice provoacă boli transmise de apă, cum ar fi dizenteria, malaria etc. Produsele chimice anorganice afectează rinichii, sistemul de reproducere și sistemul respirator al oamenilor; dăunează plantelor și animalelor acvatice; duce la scăderea producției de culturi.

Efectele poluării apei:

Pesticidele și alți solvenți organici provoacă tulburări metabolice și cancer la om. Germenii care cauzează boli în corpurile de apă provoacă icter, hepatită, dizenterie și alte boli.

Vărsările de petrol din rezervoarele de petrol din corpurile de apă provoacă daune pe termen lung. Aceasta poate fi o eroare umană sau naturală care blochează razele solare și aerul să pătrundă în interior și astfel viața acvatică să fie împiedicată.

Cum să preveniți poluarea apei:

Această poluare poate fi controlată prin utilizarea rezervoarelor de canalizare separate pentru case individuale, minimizarea utilizării detergentului, tratarea deșeurilor industriale sau menajere înainte de descărcare, stabilirea stațiilor de epurare a apelor uzate și multe altele.

3. Poluarea solului:

Poluarea solului - Cauze, efecte și prevenire

Printre multe alte tipuri de poluare, poluarea solului sau poluarea terenurilor este următoarea. Solul este una dintre resursele naturale importante. Solul oferă adăpost multor animale și sprijină creșterea plantelor din care obținem nevoile noastre de bază. De asemenea, solul devine nociv și poluat atunci când unele substanțe nocive se amestecă cu solul.

Cauzele și sursa poluării solului:

 • Există mulți poluanți care duc la poluarea solului. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor poluează solul. Compusul azotat din sol îl face impropriu pentru plante să obțină nutrienți.
 • Apele uzate industriale conțin substanțe chimice dăunătoare care intră în sol cu ​​apele uzate și fac solul infertil.

Impactul poluării solului:

Depozitele de deșeuri industriale degradează calitatea solului și dăunează vegetației naturale din acea zonă. Defrișarea exploatează solul și duce la eroziunea solului.

Cum să preveniți poluarea solului:

Eliminarea corespunzătoare a deșeurilor solide trebuie făcută în depozitele de deșeuri sanitare. Evacuarea deșeurilor industriale fără tratarea adecvată nu trebuie făcută. Plantarea mai multor copaci nu va duce la eroziunea solului. Mai multe îngrășăminte organice trebuie utilizate în loc de îngrășăminte chimice sau gunoi de grajd.

4. Poluarea fonică:

Poluarea fonică - Cauze, efecte și prevenire

Zgomotul provoacă un alt mijloc de poluare în vremurile noastre recente. Aceasta este în principal o poluare urbană. Datorită modernizării și dezvoltării, există grave repercusiuni asupra mediului. Zgomotul este un sunet nedorit în mediul nostru. Acest lucru provoacă efecte adverse asupra oamenilor. A pătruns adânc în viața modernă datorită dezvoltării industriei, mașinilor și tehnologiilor. Zgomotul tulbură liniștea vieții umane. Sunetele și zgomotele puternice sunt provocate în fabrici, drumuri, de avioane sau de pe piețe. Intensitățile sunetului sunt măsurate în unitatea denumită decibeli (dB). Pentru sistemul nostru, sunetul peste 80 dB provoacă poluare fonică.

Cauzele poluării fonice:

Diverse surse pot fi naturale sau cauzate de om, pot cauza poluare fonică.

 • Sursele create de om, cum ar fi claxoanele vehiculelor, telefoanele mobile, avioanele, difuzoarele, sirenele, difuzoarele și chiar strigătele provoacă poluare fonică. O sursă naturală precum tunetele provoacă un fel de poluare fonică.
 • Avioanele provoacă mai mult disconfort decât zgomotele rutiere. Traficul aerian a crescut la un nivel mult mai ridicat. Zgomot puternic care produce avioane cu jet puternic, care nu numai că perturbă comunicarea umană, ci și afectează permanent auzul.

Impactul poluării fonice:

Nivelul de zgomot în orașele metropolitane este destul de ridicat, ceea ce provoacă dureri de cap, hipertensiune arterială și probleme de auz. Zgomotul provoacă, de asemenea, stres, anxietate care crește ritmul bătăilor inimii. Expunerea continuă la zgomot provoacă insomnie și hipertensiune. Chiar și persoanele expuse la sunete de intensitate mare sunt deranjate și dezvoltă un ulcer. Poluarea fonică persistentă cauzează crize nervoase și probleme nervoase grave. Toate acestea ne afectează și vor avea un impact serios asupra noastră.

Cum să preveniți poluarea fonică:

Pentru a reduce poluarea fonică, trebuie să luăm anumite măsuri. Utilizarea difuzoarelor noaptea târziu și dimineața devreme nu trebuie făcută și, de asemenea, menținerea intensității scăzute a sunetului în orice moment al zilei. Utilizarea inutilă a coarnelor ar trebui restricționată.

Vehiculele ar trebui să utilizeze amortizoarele de zgomot adecvate. Vehiculele zgomotoase nu ar trebui să poată intra în incinta rezidențială. Geamurile groase de sticlă din ferestre reduc într-o măsură mai mare poluarea fonică. Copacii absorb zgomotele, astfel încât plantarea copacilor contribuie la reducerea gradului de poluare fonică.

5. Poluare radioactivă:

Poluarea radioactivă - Cauze, efecte și prevenire

Unul dintre cele mai periculoase și periculoase tipuri de poluare este poluarea radioactivă. Poluarea radioactivă este cauzată de o centrală nucleară.

Cauzele poluării radioactive:

 • Dacă nu există o protecție adecvată într-o centrală nucleară sau când pantalonii electrici funcționează defectuos, aceasta generează poluare radioactivă. În centrala nucleară se face fisiunea nucleară a substanțelor radioactive.
 • Metalele radioactive se dezintegrează prin eliberarea razelor dăunătoare precum razele beta și razele gamma.
 • Poluarea radioactivă poate apărea prin deteriorarea reactoarelor din centralele nucleare care ar duce la contaminare și efectul ar dura ani de zile sau aruncarea deșeurilor din centrală în sol sau în corpurile de apă.

Implicații asupra oamenilor:

Substanțele radioactive ne afectează sănătatea. Poluarea sa cauzează probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, orbirea, infertilitatea, afectează solul, apa și aerul, precum și defecte la momentul nașterii.

Cum să preveniți poluarea radioactivă:

 • Aceste centrale electrice trebuie făcute departe de zonele rezidențiale și trebuie protejată prin construirea unor pereți mai largi, astfel încât radiațiile să nu iasă în exterior și, de asemenea, eliminarea corespunzătoare este de mare importanță.
 • Se pot întâmpla accidente, astfel încât lucrătorii care lucrează în acele fabrici trebuie să aibă o protecție suplimentară. Deșeurile sau produsul final se prezintă sub formă de plumb, trebuie aruncate corespunzător, altfel s-ar amesteca în sol și apă, ceea ce duce la poluarea suplimentară.

6. Poluarea luminoasă:

Poluarea luminoasă - Cauze, efecte și prevenire

Această poluare apare din cauza luminii inutile din împrejurimile noastre. Luminile inutile și folosirea a mai multă energie pentru a aprinde în loc de a utiliza energie luminoasă minimă pentru lucrări trebuie făcute provoacă poluare luminoasă.

Cauzele poluării luminoase:

 • Lumina cerului în timpul nopților face ca steaua și planetele să fie vizibile prin iluminare necorespunzătoare. Acest lucru afectează observarea fenomenelor astronomice și îngreunează vizibilitatea.
 • Lămpile de stradă sunt aliniate una după alta crește cantitatea de energie luminoasă.

Acest lucru nu numai că provoacă poluare luminoasă, dar duce și la risipa de energie. Luminile puternice sunt utilizate în principal în orașele metropolitane și în funcții speciale. Excesul de trăsnet este vizibil și pe panourile publicitare și în orice evenimente sportive din timpul nopților. Lumina excesivă ne pune tensiunea pe ochi și mai ales pe retină.

Impactul asupra oamenilor:

 • Astfel de volți mari de lumină vor duce la probleme de cap și migrene.
 • Sănătatea umană și ciclurile de somn vor fi îngreunate de această poluare.

Cum să preveniți poluarea luminoasă:

 • Lumina trebuie să fie utilizată minim, asigurându-se totodată că străzile și drumurile sunt iluminate.
 • Volți reduși de lumină pot fi o alegere preferată.

7. Poluare termică:

Poluarea termică - Cauze, efecte și prevenire

Poate fi denumită și poluare termică. Acest lucru duce în principal la încălzirea globală prin creșterea temperaturii suprafeței Pământului.

Cauzele poluării termice:

 • Aceasta duce la schimbări pe o perioadă lungă de timp. Poluarea aerului, defrișările și plantele industriale au crescut temperatura Pământului, ceea ce a dus la anumite probleme cruciale în natură.
 • O schimbare drastică a climei duce la dispariția multor animale sălbatice.
 • Creșterea cantității de dioxid de carbon în mediu a ridicat temperatura. Din acest motiv, dioxidul de carbon este cunoscut popular ca gaz cu efect de seră. Topirea gheții în regiunile polare a ridicat nivelul apei.
 • Poluarea termică este un efect al poluării aerului. Arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor a dus la producerea de gaze dăunătoare.

Impactul asupra oamenilor:

În acest tip de poluare, unele dintre gaze au o caracteristică caracteristică în creșterea temperaturii. Lacurile se vor încălzi din cauza eliminării deșeurilor și acest lucru împiedică și viața acvatică. Temperatura crescută provoacă disconfort habitatelor, care afectează și viața plantelor din acea regiune.

Cum să preveniți poluarea termică:

 • Plantarea copacilor de-a lungul țărmului este o soluție.
 • Arat circular pentru prevenirea eroziunii
 • Utilizarea agenților de răcire alternativi, alții decât apa.

8. Poluare chimică:

Poluare chimică - Cauze, efecte și prevenire

Poluarea chimică este cauzată în principal de deșeurile industriale. Scurgerea substanțelor chimice din depozitele de deșeuri și mine provoacă poluare chimică.

Cauzele poluării chimice:

 • Substanțele chimice, cum ar fi coloranții, uleiurile, grăsimile etc., apar ca deșeuri industriale fără o tratare adecvată. Poluarea chimică duce, de asemenea, la poluarea aerului și se observă și în aer.
 • Arderea eliberează poluanții chimici în anumiți poluanți atmosferici din atmosferă. Aceasta este o problemă majoră în ultima vreme, datorită dezvoltării tehnologice și creșterii sectorului industrial.

Impactul poluării chimice:

Substanțele chimice sunt, de asemenea, extrase din pesticide și îngrășăminte care sunt date plantelor. Dar acestea au un efect negativ asupra noastră și, de asemenea, asupra plantelor, care la rândul lor ne vor afecta.

Cum să preveniți poluarea chimică:

Îngrășămintele organice sunt de preferat. Deșeurile anorganice sau substanțele chimice sunt extrem de periculoase pentru noi și pentru mediu.

9. Poluare vizuală:

Poluarea vizuală - Cauze, efecte și prevenire

Orice deteriorare vizuală neatractivă și nedorită provoacă poluare vizuală. Această poluare diferită este destul de nouă și a dat naștere la o mulțime de disconforturi.

Cauzele poluării vizuale:

Acumulările de-a lungul drumurilor, graffiti sau sculpturi pe stânci sau copaci, gunoi în împrejurimi, case abandonate și zgârie-nori sunt considerate a provoca poluare vizuală.

Zgârie-nori împiedică vederea naturală și conduc, de asemenea, la defrișări în acea zonă. Poluarea vizuală este considerată urâtă și enervantă. Acest lucru are, de asemenea, un efect deprimant asupra noastră, deoarece suntem privați de vederea naturală înconjurătoare.

Impactul poluării vizuale:

Poluarea vizuală afectează ochiul, prin ordonarea tensiunii inutile. De asemenea, îl privește pe unul de a se bucura de vedere. Deranjează zonele vizuale ale populației prin modificări dăunătoare în mediu.

Cum să preveniți poluarea vizuală:

Unele dintre cele mai simple modalități de prevenire a poluării vizuale sunt următoarele.

 • Permițând panourilor publicitare sau tezaurului să atârne doar pentru o anumită perioadă
 • Asigurându-se că numai informațiile relevante referitoare la un fapt sunt agățate în zonele rezidențiale.
 • Prin întinderea firelor, astfel încât oamenii să aibă o vedere bună.

Poluarea ne dăunează enorm mediului. Pentru a obține un mediu curat, un mediu de viață mai bun și, de asemenea, lipsit de boli, noi înșine trebuie să luăm măsuri pentru a preveni aceste condiții. Trebuie să reducem și să eliminăm poluanții din sursă prin metode adecvate de eliminare și prin procese de tratament adecvate. În ultima perioadă, guvernele au introdus mai multe legi pentru a reduce rata poluării. Diferitele tipuri de poluare, indiferent dacă sunt ușoare sau intense, au un rol de jucat în evoluția societății.