Varicela (varicela): semne, simptome, cauze si complicatii.

Varicela este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul Varicella Zoster (VZV). Este în primul rând o boală aeriană și se răspândește foarte repede prin tuse, strănut și contact direct. Începe cu febră și o vezicule ca o erupție pe piele pe corpul dvs., care în cele din urmă se dezvoltă pentru a forma pockmarks și vezicule crude și mâncărime. Timpul de incubație este de 2-3 săptămâni de la infecție la focar. Varicela apare mai frecvent la copii decât la adulți.

Boala este mult mai agresivă la adulți. Un avantaj al contractării bolii o dată este că nu vei mai contracta boala din nou, deoarece corpul tău produce anticorpi împotriva virusului. Această proprietate a varicelei previne reapariția bolii. Varicela afectează de obicei adulții și copiii imunocompromiși. Are o rată de atac secundară ridicată, adică transmiterea de la o persoană la alta are loc foarte repede.

Varicelă

Ce este virusul variolei?

Poxvirusurile sunt viruși în formă de cărămidă cu ADN dublu catenar.

Diferite tipuri de boli ale varicelei:

Acestea produc mai frecvent boli cu formarea de noduli ai pielii sau erupții cutanate diseminate. Infecțiile la oameni apar prin contactul cu animale, persoane sau materiale infectate. Exemple de boli ale virusului poxvirus includ molluscum, contagiosum, variolă, varicelă, varicelă etc..

Simptome și cauze ale varicelei:

Iată un ghid pentru dvs. cu privire la care sunt principalele cauze și simptome ale varicelei.

Simptomele varicelei:

Semnele și simptomele acestei boli sunt bine cunoscute și ușor de identificat. Iată simptomele menționate mai jos. (1)

1. Simptome generalizate:

Aceste simptome generalizate apar înainte de apariția erupției cutanate, care este semnul distinctiv al acestei boli. Acestea includ mușchi dureroși, dureri de cap, greață și pierderea poftei de mâncare. În acest stadiu pot apărea și răni orale.

Urmează febra și oboseala de nivel scăzut, care ar putea fi semnele dezvoltării varicelei. La copii, erupția cutanată, caracteristică varicelei, apare înaintea acestor simptome și facilitează diagnosticul precoce.

2. Exantem (extern) Simptome:

Erupțiile sau petele roșii vizibile se dezvoltă apoi pentru a forma vezicule mici, iar aceste vezicule erup pe tot corpul. Există o senzație intensă de arsură și mâncărime în acest stadiu de blister. Veziculele umplute cu lichid izbucnesc și se scoarță. Există un risc ridicat de înlocuire a infecției bacteriene, ceea ce duce la formarea de ulcere și cicatrici. Ar putea fi complicat de apariția răcelii obișnuite. Deoarece sistemul imunitar este compromis în această perioadă, există o șansă majoră ca acesta să se dezvolte în pneumonie dacă nu este tratat imediat. Persoana care suferă de varicelă este foarte contagioasă și acest risc ridicat rămâne până când crustele se usucă complet.

Odată ce apare erupția asupra varicelei, aceasta trece prin 3 etape:

 • Papule roz crescute care durează câteva zile.
 • Vezicule mici umplute cu lichid, care izbucnesc și se scurg după câteva zile.
 • Crustele și crustele, care acoperă veziculele sparte, durează câteva săptămâni până se vindecă.

Leziunile noi continuă să apară timp de câteva zile, astfel încât toate cele 3 etape ale leziunilor ar putea fi prezente în același timp, ceea ce este o trăsătură caracteristică a varicelei..

3. Pierderea poftei de mâncare:

Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate sunt de obicei asociate cu perioada de incubație a varicelei.

4. Oboseala:

Un alt simptom comun al varicelei este senzația de oboseală și stare generală de rău. Acest lucru este mai frecvent în perioada de formare a erupției active datorită creșterii încărcăturii virale.

5. Vărsături:

Greața și vărsăturile sunt câteva dintre celelalte simptome ale varicelei. În general, copiii cu vârsta sub 12 ani sunt primele victime ale acestui simptom.

6. Dureri de cap:

Durerile de cap sunt un alt grup de simptome asociate cu varicela și provoacă o mulțime de disconfort pacientului.

7. Diaree:

Unii pot prezenta diaree, ușoară sau severă la varicelă. Asigurați-vă că pacientul este hidratat corespunzător în orice moment.

8. Dureri corporale:

Durerile corporale generalizate, în special durerile în piept și durerile articulare, pot apărea în timpul perioadei de infectare a varicelei.

9. Unele alte simptome nespecifice generalizate includ curgerea nasului, umflarea ganglionilor limfatici, umflarea feței și a gâtului rigid.

Ce să faci și ce să nu faci:

 • Nu vă atingeți de vezicule, indiferent cât de mult are mâncărime. Zgârierea provoacă infecții severe ale pielii și, de asemenea, lasă urme permanente. De asemenea, expulzarea puroiului poate fi o sursă de infecții pentru alte persoane.
 • Asigurați-vă că vă odihniți mult și o dietă bună și sănătoasă pentru o recuperare adecvată, deoarece sistemul imunitar este slab în acest moment.
 • Tăiați-vă unghiile în mod regulat până la vindecarea completă, pentru a preveni transmiterea ulterioară a bolii prin haine sau obiecte infectate. Folosiți un stick neem dacă mâncărimea devine insuportabilă. Periați ușor frunzele peste mâncărimea zonei.
 • Înmuiați câteva frunze proaspete de neem în apă caldă și faceți baie cu ea. Frunzele de neem acționează ca un antiseptic natural și ajută la procesul de vindecare.
 • Folosiți loțiune de calamină pentru a preveni uscarea pielii. Uscarea poate crește mâncărimea.
 • Dieta dvs. ar trebui să cuprindă alimente care vă mențin corpul rece și o mulțime de fructe și legume pentru a vă reconstrui imunitatea. Este recomandabil să adăugați suplimente în dieta dumneavoastră.
 • Fii cu ochii pe temperatura ta. Faceți o vizită medicului dumneavoastră dacă crește rapid și anormal, deoarece ar putea indica apariția complicațiilor.

Cauzele varicelei:

Varicela este cauzată de virusul Varicella Zoster, care aparține familiei virusurilor Herpes. Virusul apare în principal în țările tropicale și afectează mai ales copiii decât adulții. Odată cu avansarea științei și tehnologiei, vaccinările sunt disponibile pentru a preveni apariția acestor boli și forma schimbată a acesteia în ultimii ani de viață. (2)

1. Varicelă neonatală:

apare atunci când mama este infectată cu varicela în ultimele 3 săptămâni de sarcină. Poate fi transmis copilului fie transplacentar, prin contact direct în timpul livrării sau post-livrare prin contact direct sau infecție cu picături. Aceasta variază de la ușoară la severă, cu simptome precum cicatrici, anomalii vizuale etc. și poate fi tratată dacă este prinsă devreme.

2. Tuse:

Tusea transferă germenii varicelei prin picături prin aer către o altă persoană. Aveți grijă specială pentru a vă acoperi gura dacă aveți varicelă pentru a reduce transmiterea bolii.

3. Stranut:

Dintre toate cauzele varicelei, aceasta se poate spune că este cea mai răspândită. O mulțime de oameni strănut fără a folosi o batistă și din această cauză, germenii se răspândesc mai ușor. Acesta este unul dintre principalele motive care stau la baza răspândirii varicelei.

4. Contact direct cu blistere:

Varicela poate apărea, de asemenea, din cauza contactului direct cu vezicule sau a lichidului exsudat din veziculele pacientului. Poate apărea și prin atingerea hainelor infectate sau a obiectelor pacientului.

5. Vârsta:

Varicela are loc în primul rând la copii, deoarece aceștia au un sistem imunitar slab. Varicela apare cel mai frecvent la copiii cu vârsta sub 12 ani.

6. Sistem imunitar slab:

Copilul dvs. va fi ușor afectat de varicelă dacă are un sistem imunitar slab și, în general, rămâne bolnav. De asemenea, ar putea fi mai predispus la complicații ale varicelei.

7. Unitatea de îngrijire a copiilor:

S-a văzut că copiii care petrec o cantitate considerabilă de timp în îngrijirea copiilor au șanse crescute de infectare cu varicela. Motivul din spatele acestui fapt este natura extrem de contagioasă a bolii, combinată cu supraaglomerarea instituțiilor de îngrijire a copiilor, ceea ce duce la răspândirea rapidă în acel mediu.

Precauții de luat pentru evitarea varicelei:

 1. Varicela este extrem de contagioasă, deci urmează izolarea după ce simptomele încep să se manifeste. Ești contagios cu 1-2 zile înainte ca simptomele să apară până când toate crustele tale s-au uscat și s-au prăjit. Respectați igiena și măsurile de precauție adecvate pentru a limita răspândirea acestuia. (3)
 2. Varicela poate fi prevenită prin vaccinare, care este recomandată tuturor copiilor și adulților care nu au avut încă varicela. Sunt necesare două doze de vaccin.
 3. Copiii trebuie să primească vaccinarea conform schemei lor de vaccinare, la vârsta de 12-15 luni și la vârsta de 4-6 ani. Adulții trebuie să primească, de asemenea, 2 doze de vaccin la o lună distanță. Cu toate acestea, acest vaccin trebuie evitat la femeile gravide.

Complicații ale varicelei:

 1. Zoster: VZV poate rămâne latent în nervi dacă ați avut anterior o infecție cu varicela. Uneori, se reactivează mai târziu în viață, în special la persoanele imune compromise, provocând zona zoster. Zoster provoacă o erupție cutanată dureroasă cu mâncărime, cu vezicule umplute cu lichid. Dacă aveți zona zoster, sunteți contagios cu alte persoane și le puteți transmite virusul, provocând varicela. Deoarece zona zoster se dezvoltă în mod secundar în organism după varicela, nu se poate obține zona zoster de la un pacient cu varicela.
 2. Înlocuirea infecțiilor bacteriene ale pielii și țesuturilor moi, în special streptococice.
 3. Pneumonie – Aceasta este o complicație obișnuită la copii, în special în cazuri îndelungate. Poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.
 4. Sindromul Reyes, care apare atunci când copilul ia aspirină atunci când este infectat cu varicela este o combinație fatală de boli de ficat și creier.
 5. Probleme de sângerare
 6. Deshidratare
 7. Encefalită (inflamație a creierului)
 8. Meningita (inflamația meningelor) – Cel mai frecvent simptom este rigiditatea gâtului și durerea.
 9. Sepsis sau infecție a sângelui.
 10. Sindromul șocului toxic, care se observă de obicei numai în cazuri foarte severe.

Declinare de responsabilitate: Vă rugăm să rețineți că toate informațiile furnizate aici au doar scop educativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional. Dacă bănuiți că aveți simptome de varicelă, consultați cel mai apropiat personal medical.

Întrebări frecvente:

1. Care sunt opțiunile de tratament pentru varicela?

Se poate administra un analgezic pentru tratarea febrei și a durerilor. (Evitați aspirina). Băile de ovăz pot scădea mâncărimea asociată. Păstrați unghiile tăiate la pacienți pentru a evita zgârieturile și infecțiile bacteriene secundare. Aciclovirul este utilizat în cazuri severe.

2. Ce tip de medic ar trebui să mă consult dacă am varicelă?

De obicei, toate centrele de asistență medicală primară au opțiuni de tratament pentru varicela. Dacă aveți o erupție cutanată severă, vă recomandăm să consultați un dermatolog. Dacă copilul dumneavoastră este afectat de varicelă, un medic pediatru vă va putea ghida mai bine.

3. Care sunt factorii de risc pentru varicela?

a) Expunerea la o persoană cu varicelă.

b) Nu este vaccinat împotriva varicelei.

c) Persoanele cu imunitate slabă.