Cauzele cancerului la gură, factorii de risc, prevenirea și tratamentul

Corpul nostru este un depozit de celule cu miliarde de celule care fac parte integrantă din corpul nostru. Cancerul apare atunci când o celulă perfect sănătoasă își pierde sănătatea dezvoltând o stare anormală a celulelor. Aceste celule anormale au o reputație destul de mare de a-și prolifera numărul de două ori mai repede decât celulele normale, ceea ce duce la creșterea acestor celule anormale mai repede și mai mari decât este necesar, de exemplu cancerul gurii. Spre deosebire de celulele normale, aceste celule nu se maturizează la maximum, făcându-le premature pentru utilizare, dar nu mor ca cele normale, ceea ce înrăutățește situația.

Uneori, aceste celule se acumulează într-un anumit loc, care, cu timpul, formează o bucată. Aceasta se numește în termeni medicali o tumoare, care este o creștere anormală a celulelor. Aceste tumori, sau cancerul dacă sunt maligne, pentru a-și extinde sursa de bază, se răspândesc apoi în diferite părți ale corpului. Adesea câteva celule se desprind de tumoarea primară și prin vasele de sânge și ganglionii limfatici se deplasează către alte părți ale corpului, provocând formarea de celule canceroase acolo. În acest fel, cancerul se răspândește încet. Să ne informăm în detaliu despre simptomele, cauzele și tratamentul cancerului oral în acest articol.

Cancerul gurii

Ce este cancerul oral?

Cancerul oral, de asemenea popular ca cancer la gură, se referă la cancerul care se dezvoltă în oricare dintre părțile care formează cavitatea bucală din buze, gingii, limbă, obraji, acoperiș și podeaua gurii. Are o evidență în privarea pacienților săi de viața lor în număr mare. Statisticile spun că până la 5 persoane mor în fiecare oră în fiecare zi în India din cauza bolii mortale la îndemână și să nu uităm să menționăm celelalte milioane care suferă de cancer la gură. Se știe că această boală afectează aproximativ 20 la 100.000 de populații, care reprezintă aproape 30% din toate cazurile de cancer. (1)

Tipuri de cancer oral:

Tipul de cancer la gură depinde de tipul de celule din care este compusă în principal tumora. Mai jos sunt enumerate câteva dintre principalele tipuri de cancer oral.

1. Cancerul buzelor:

Cancerul buzelor este cel mai frecvent cancer al gurii. Se poate dezvolta fie ca carcinom cu celule scuamoase din celulele plate subțiri care acoperă buzele, fie ca melanom, care este mai agresiv. Apare ca sângerare, ulcer care nu se vindecă, noduli, durere sau amorțeală la nivelul buzelor.

2. Cancerul gingiei:

Cancerul gingival începe în gingiile superioare sau inferioare și este adesea confundat cu gingivita. De obicei, se manifestă ca gingii îngroșate și sângerante sau pete albe și roșii pe gingii. Este foarte vindecabil atunci când este diagnosticat devreme.

3. Cancerul limbii:

Limba este formată din 2 părți, baza (orofaringe) și limba orală. Cancerul limbii se poate dezvolta în ambele părți. Apare ca o durere care nu se vindecă, durere și dificultăți la înghițire, sângerare, amorțeală și pete roșii sau albe pe limbă..

4. Cancerul palatului dur:

Începe în partea osoasă a acoperișului gurii și s-ar putea răspândi și în cavitatea nazală în stadii avansate. Cel mai frecvent semn este o durere sau ulcer pe acoperișul gurii. Sângerările, dificultățile de înghițire, durerea, respirația urât mirositoare sau nodulii la nivelul gâtului sunt alte simptome.

5. Etajul cancerului la gură:

Începe pe podeaua gurii (zona de sub limbă) și este adesea confundată cu afte. Cel mai frecvent simptom care apare este o durere pe podeaua gurii, care crește continuu în dimensiune. Alte simptome includ bulgări în gât, pete albe sau roșiatice în gură și durere în timp ce mestecați. Este foarte vindecabil atunci când este diagnosticat devreme.

6. Cancerul mucoasei bucale:

Începe în mucoasa interioară a obrajilor numită mucoasă bucală. Se poate manifesta sub formă de pete albe sau roșii, sângerări, noduli, umflături ale obrajilor, proteze necorespunzătoare, dificultăți la înghițire sau respirație urât mirositoare (halitoză).

Cauzele și simptomele cancerului la gură:

Simptomele cancerului la gură:

1. Rani:

Adesea, în caz de cancer la gură, există răni aproape la fel ca afte, care sunt cărnoase și albe sau roșiatice. Aceste răni pot fi dureroase și pot persista mai mult decât este necesar, în ciuda tratamentului.

2. Durere în gât:

Dacă celulele canceroase v-au vizat gâtul, veți avea dureri în gât. La început, s-ar putea confunda cu ceva familiar, dar mai târziu, dacă această durere în gât persistă mult timp și crește, poate cu timpul, asigurați-vă că efectuați un control rapid.

3. Modulare vocală:

Cancerul oral poate prezenta simptome timpurii sub forma unei voci grosiere și aspre, care este diferită de sunetul dvs. original. Dificultatea de a înghiți sau durerea împreună cu aceasta este, de asemenea, un semn urât.

4. Durere maxilară și rigiditate:

Dificultăți la înghițire sau vorbire pot fi observate din cauza rigidității maxilarului și a durerii. De obicei apare în stadii avansate ale cancerului atunci când s-a răspândit local.

5. Petice roșii și albe în gât și gură:

În afară de durere, petele roșii și albe din gură sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului la gură. Ele pot apărea oriunde în cavitatea bucală, de la limbă la mucoasa bucală.

6. Ulcere:

Ulcerele bucale sunt, de asemenea, unele dintre simptomele canceroase comune. Un ulcer care refuză să se vindece în ciuda tratamentului adecvat ar trebui verificat pentru semne canceroase.

7. Sângerări, dureri sau amorțeli în gură:

Sângerarea și durerea fără nicio cauză aparentă, amorțeală în gură sau modificări ale senzației gustative sunt toate simptome ale cancerului la gură.

8. Bucăți în gât:

O victimă a cancerului de gură va suferi probabil de bulgări la nivelul gâtului, care nu sunt altceva decât răspândite la ganglionii limfatici din gât. Acest lucru este frecvent atât la tineri, cât și la bătrâni.

9. Slăbirea dinților și protezele necorespunzătoare:

Dacă aveți cancer la gură, s-ar putea să vă confruntați cu slăbirea dinților fără niciun motiv aparent. Vizitele recurente la dentist pentru proteze necorespunzătoare sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare.

10. Pierderea în greutate:

Pierderea în greutate este un simptom foarte nespecific al cancerului. Dacă o persoană pierde aproximativ 5% din greutatea sa corporală în 1-3 luni, atunci aceasta este semnificativă și ar putea fi un simptom al cancerului oral.

11. O bucată în gură oriunde sau îngroșarea căptușelii gurii:

Este posibil să prezentați unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, care ar putea să nu fie legate de cancerul oral, dar este întotdeauna recomandabil să vă consultați medicul..

Cauze pentru cancerul oral: (2)

1. Fumatul sau băutul excesiv:

De obicei, principalele persoane expuse riscului de a suferi de cancer la gură sunt fumătorii înrăiți sau cineva care are legături complexe cu consumul de alcool. Dacă sunteți mai predispus la consumul atât de alcool, cât și de fum, sunt șanse să fiți probabil pe lista de sus a pacienților. Potrivit NIH, nicotina și alcoolul garantează aproximativ 80% din cazurile de cancer la gură la bărbați și 65% la femei.

2. Mestecarea Gutka sau a nucii de betel:

Persoanele care mestecă gutka prezintă un risc crescut de cancer al gurii, de obicei mai întâlnit în țările asiatice.

3. Pericole de lucru:

Dacă locuiți sau locuiți într-o zonă apropiată de o mulțime de aer chimic și radiații, există șanse mari să vă recomandăm să vă reconsiderați controalele lunare pentru a vă asigura că nu aveți cancer oral. Acestea sunt mult mai mortale în conținuturi precum acid sulfuric sau formaldehidă.

4. Sex:

Apariția cancerului la gură este aproape de două ori mai mare la bărbați decât la femei. S-ar putea atribui consumului mai mare de tutun și alcool de către bărbați.

5. Dieta:

Nu mulți oameni știu, dar dieta sau stilul tău de viață te pot face să suferi de cancer oral. Utilizarea excesivă de alimente și carne procesate și o dietă săracă în vitamine și minerale ar putea contribui la cancerul oral.

6. HPV:

Infecția cu HPV sau cu virusul papilomului uman (cu transmitere sexuală) poate fi cauza cancerului la gură.

7. Tutun sub formă de pudră

Potrivit analizei efectuate asupra studiilor efectuate cu privire la tutun, s-a văzut că persoanele care adulmecă tutun folosind nasul prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer la gură. Acesta este un fel de echivalent cu fumatul.

8. Lumina ultravioletă:

Cancerele de buze sunt mai frecvente la persoanele care petrec mai mult timp la soare. Paturile de bronzat sunt, de asemenea, un risc crescut de cancer oral.

9. Vârsta:

Cancerul oral este mai frecvent la persoanele în vârstă, de obicei peste 40. Vârsta medie a diagnosticului este de 60 de ani.

10. Igiena orală:

Dacă aveți de-a face cu respirația urât mirositoare din cauza igienei orale precare, atunci nu o ignorați. Acest lucru poate duce la cancer la gură dacă este lăsat necorectat. În același mod, un dinte ascuțit sau un dinte rupt cu o margine ascuțită poate duce la iritarea mucoasei și, dacă nu este tratat, poate duce la cancer, de asemenea..

11. Nu s-au găsit dovezi referitoare la apele de gură pe bază de alcool, care să provoace cancer la gură. Dimpotrivă, igiena dentară deficitară ar putea duce la creșterea riscului sau a cancerelor orale.

12. Alți factori de risc mai puțin frecvenți includ un sistem imunitar slăbit, boala grefei versus gazdă, lichenul plan, anemia Fanconis și disceratoza congenitală.

Diagnosticul și tratamentul cancerului oral:

Diagnostic:

 1. Examinare fizică – Dentiștii găsesc adesea anomalii în cavitatea bucală în timpul controalelor de rutină, cum ar fi zonele de iritație, plasturi (leucoplazie), răni etc..
 2. Testarea HPV: Se poate face pe o probă de tumoare îndepărtată în timpul biopsiei, deoarece a fost legată de o incidență mai mare a cancerului. Ajută la determinarea modalității de tratament.
 3. Biopsie perie orală: Aceasta este o metodă simplă utilizată pentru a detecta cancerul oral în examinările de rutină. O perie mică este utilizată pentru a aduna celule din leziuni suspecte în gură și trimise la laborator pentru confirmare.
 4. Endoscopie: Această procedură permite medicului să vizualizeze cavitatea bucală și gâtul în detaliu și să facă o biopsie dacă sunt vizualizate zone suspecte..
 5. Raze X: Ar putea fi util să confirmați orice constatări anormale în regiunile gurii sau gâtului.
 6. Scanare CT: Poate fi extrem de util pentru a detecta răspândirea tumorii și a o pune în scenă. De asemenea, ajută la determinarea modului de tratament al tumorii în funcție de mărimea și răspândirea acesteia.
 7. RMN: Un RMN este util în special pentru a determina extensia țesutului moale a tumorii.
 8. Scanare PET: Acest lucru ajută la determinarea răspândirii generale a cancerului în organism.

Tratament:

Tratamentul cancerului bucal depinde de diverși factori, cum ar fi

 • Tipul și stadiul cancerului
 • Localizarea cancerului
 • Starea sănătății individului
 • Accesibilitatea tumorii

Diferitele modalități de tratament utilizate pentru cancerul oral sunt următoarele:

1. Chirurgie:

se poate face în diverse scopuri, în funcție de stadializarea și răspândirea cancerului

Pentru a elimina tumora: Tumorile mici și locale care nu s-au răspândit încă sunt complet vindecate prin îndepărtare prin intervenție chirurgicală. Tumora și unele țesuturi din jur sunt rezecate pentru a asigura îndepărtarea completă a tumorii. În funcție de mărimea și localizarea tumorii, se fac proceduri minore sau extinse.

Pentru a elimina ganglionii limfatici: Dacă celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici din gât, este necesară disecția gâtului. De asemenea, este util să se determine dacă este necesară radioterapie sau chimioterapie, suplimentar sau nu.

Chirurgie de reconstrucție: Acest lucru ajută la reconstrucția cavității bucale după îndepărtarea cancerului pentru a recâștiga capacitatea de a mânca și a vorbi. Diferite tipuri de piele și țesut sunt utilizate pentru reconstituirea maxilarului și a cavității bucale.

2. Radioterapie:

Radioterapia folosește fascicule cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase. Este de 2 tipuri bazate pe sursă – radiația fasciculului extern este livrată de la o mașină, în timp ce brahiterapia provine din surse plasate lângă cancerul dumneavoastră.

Este adesea folosit de unul singur în cancerele mici sau în asociere cu intervenții chirurgicale și chimioterapie pentru rate mai bune de vindecare. Această combinație crește eficacitatea, dar poate crește și efectele secundare observate. În cazurile de cancer la gură avansat, ar putea fi utilizat în îngrijiri paliative pentru a reduce durerea și răspândirea.

Efectele secundare includ uscăciunea gurii, cariile dentare și afectarea maxilarului.

3. Chimioterapie:

Este un tratament care folosește substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi utilizat singur sau pe lângă intervenția chirurgicală și radioterapia pentru îndepărtarea completă a tumorii.

Substanțele chimice utilizate și efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele utilizate. Cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, vărsăturile și căderea părului.

4. Terapia medicamentoasă vizată:

Acest mod de tratament modifică anumiți factori ai celulelor canceroase necesari creșterii lor. Cetuximab este un astfel de medicament utilizat pentru tratamentul cancerului la gură.

Ar putea fi luate în considerare alte medicamente, dar cele standard nu sunt eficiente.

5. Imunoterapie:

Acest mod de tratament este de obicei utilizat la persoanele cu stadii avansate ale bolii, care nu răspund la tratamentul convențional. Funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Celulele canceroase produc anumite proteine ​​care orbesc sistemul imunitar al organismului. Imunoterapia modifică acest proces.

Prevenirea cancerului la gură:

 1. Moderați cantitatea de consum de alcool sau tutun pe zi. Și mai bine, renunță!!
 2. Protejați-vă împotriva infecției cu HPV practicând sex în siguranță.
 3. Protejați-vă de razele UV și expunerea la soare pentru perioade lungi de timp și limitați utilizarea paturilor de bronzat.
 4. Practicați o igienă orală adecvată.
 5. Mențineți o dietă adecvată cu toți nutrienții necesari.
 6. Faceți controale dentare periodice.

Cancerul nu este întotdeauna terminal. Ratele de vindecare sunt neobișnuit de mari atunci când sunt detectate devreme.

A face față incertitudinii cancerului poate fi un proces dificil, dar tratarea acestuia într-un mod informat ajută.

Aflați despre tipul și stadiul cancerului pe care îl aveți și despre ce l-ar fi putut determina să ia decizii de tratament cu înțelepciune.

Nu ezitați să căutați sprijin de la prieteni și familie.

Discutați cu alți supraviețuitori ai cancerului bucal.

Cel mai important, nu intrați în panică. Evitați să faceți lucruri care vă înrăutățesc simptomele și să adoptați un stil de viață sănătos. Orice cancer poate fi depășit cu o mentalitate corectă și un tratament informat, deci fii întotdeauna pozitiv!!

Declinare de responsabilitate: Informațiile furnizate în acest articol nu sunt destinate și nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale. Nu înlocuiește expertiza și tratamentul profesional. Dacă aveți o problemă medicală, ar trebui să solicitați imediat un tratament medical expert.

Întrebări frecvente:

1. Cât timp poți trăi cu cancerul la gură?

În general, 60% dintre pacienții cu cancer oral au o rată de supraviețuire de cinci ani. Cu cât cancerul dumneavoastră este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire. Pacienții cu stadiul 1 cu cancer au o rată de supraviețuire de 80-90% atunci când sunt depistați devreme.

2. Cum arată cancerul la gură în stadiu incipient?

Simptomele timpurii includ leziuni care nu se vindecă, sângerări, pete albe sau roșii în gură sau bucăți anormale în cavitatea bucală.

3. Care medic ar trebui să mă consult dacă am o îndoială cu privire la cancerul oral?

Ar trebui să consultați fie un specialist ORL, fie un oncolog dacă aveți simptome legate de cancerul oral.