Remedii la domiciliu pentru febră: 10 moduri sigure pentru o ușurare mai rapidă

Te-ai întrebat vreodată de ce corpul tău se simte fierbinte când ai febră? Febra este o afecțiune în care corpul tău își ridică temperatura de la 98,6o F la 99o F sau mai mult. Acesta este un semn că organismul luptă împotriva unei infecții sau a unei boli de bază. Din fericire, există multe remedii casnice împotriva febrei, care pot reduce căldura și pot oferi o ușurare rapidă.

Înainte de a le încerca, este recomandat să verificați temperatura corpului folosind un termometru precis. Acum puteți compara citirea cu intervalele normale de temperatură pentru diferite grupe de vârstă pentru a determina dacă este febră:

 • Sugari: 97,9o F (36,6o C) până la 99o F (37,2o C)
 • Adulți: 97o F (36,1o C) până la 99o F (37,2o C)
 • Adulți +65 de ani: Ușor mai mic decât sau în jurul valorii de 98,6o F (36,2o C)

Dacă temperatura corpului este înregistrată mai mare decât acest interval mediu, starea este tratată ca febră. Cele mai multe febre scad în 2 până la 3 zile cu un medicament antipiretic, cum ar fi paracetamolul, împreună cu remedii pentru ameliorarea febrei.

Cu toate acestea, dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară asistență medicală imediată.

Remedii la domiciliu pentru febră

Cauzele febrei:

Febra nu este o boală! Este răspunsul natural al corpului tău la schimbările interne și externe. În majoritatea cazurilor, febra funcționează ca un mecanism de apărare împotriva combaterii infecțiilor. În acest timp, o zonă numită „hipotalamus” din creier semnalează o amenințare și crește temperatura corpului.

Să analizăm acum principalele motive pentru care aveți febră:

Uzual:

 • Infecții microbiene (atât bacterii, cât și viruși).
 • Expunerea la căldură ridicată.
 • Boli inflamatorii precum artrita reumatoidă.
 • Vaccinuri (cum ar fi Tetanos, DTaP, Pneumococic).
 • Medicamente precum antibiotice, medicamente pentru hipertensiune arterială etc.

Alte cauze:

 • Droguri ilegale precum cocaina.
 • Tulburări tiroidiene precum hipertiroidismul.
 • Cheaguri de sânge interne.
 • Tumori maligne.

În cazuri rare, cauzele febrei pot fi dificile de determinat, ceea ce poate întârzia tratamentul și, în cele din urmă, reprezintă o amenințare gravă pentru viață.

Simptomele febrei:

Împreună cu o temperatură corporală ridicată, un pacient cu febră poate prezenta și unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Oboseală.
 • Dureri corporale severe.
 • Durere de gât.
 • Durere de cap.
 • Rigiditate la nivelul articulațiilor, gâtului și umerilor.
 • Dureri de urechi (în special la copii).
 • Pierderea poftei de mâncare.
 • Gust metalic pe limba.
 • Roșeață a ochilor.

Trebuie să solicitați asistență medicală imediată dacă se observă aceste simptome:

 • Dificultăți de respirație.
 • Tuse uscată incontrolabilă.
 • Vărsături persistente.
 • Durere în timp ce treceți urina.
 • Convulsii sau convulsii.

Metode de prevenire a febrei:

Majoritatea febrei pot fi ușor prevenite prin luarea unor precauții simple, cum ar fi:

1. Menținerea unei bune igiene personale:

Spălați-vă mâinile cu săpun imediat după ce ați venit acasă din exterior sau ați atins orice suprafață, cum ar fi mânerele ușilor, butoanele de ridicare, toaletele, animalele de companie etc. mâini.

2. Distanțarea socială:

Cu o creștere a infecțiilor virale, este mai bine să păstrați o distanță sigură față de persoanele bolnave. Evitați să mergeți în locuri aglomerate și să reduceți la minimum utilizarea mijloacelor de transport în comun.

3. Folosiți o mască:

Acoperiți-vă nasul și gura cu o mască cu 3 straturi. Acest lucru ajută la filtrarea celor mai mulți germeni și vă menține în siguranță. De asemenea, când sunteți în interior, faceți-vă obișnuit să vă acoperiți fața cu un șervețel atunci când tuseți sau strănutați.

4. Spuneți nu partajării:

Partajarea nu mai are grijă! Nu împărtășiți obiecte personale, cum ar fi cupe, perii, șervețele, îmbrăcăminte interioară, sticle de apă etc..

5. Sporiți-vă imunitatea:

Mâncați o dietă bine echilibrată, bogată în alimente care măresc imunitatea, cum ar fi vitamina C. Măriți-vă rezistența naturală pentru a lupta împotriva bolilor, luând orice program de exerciții fizice, cum ar fi Yoga.

Remedii la domiciliu pentru febră:

Iată câteva dintre cele mai bune remedii naturale pentru febră, care pot reduce temperatura rapid și vă pot face să vă simțiți confortabil în cel mai scurt timp:

1. comprimat de oțet:

O compresă de oțet este unul dintre cele mai bune remedii casnice pentru febră. Potrivit unui studiu, compresa de oțet s-a dovedit a fi mai eficientă în scăderea temperaturii corpului comparativ cu o compresă de apă rece (1). Acest lucru s-ar putea datora acidității din lichid care absorbe excesul de căldură din organism.

Ingrediente:

 • Oțet – 2 până la 3 linguri.
 • Apă rece – 1 cadă.
 • Spală pânza.

Cum se pregătește și se folosește:

 1. Scufundați prosopul într-o cadă cu apă rece.
 2. Acum turnați oțet pe cârpă.
 3. Scoateți excesul de lichid.
 4. Așezați cârpa pe zonele fierbinți ale corpului, cum ar fi axile, fruntea, coapsele etc..
 5. Dacă pânza se usucă, repetați pașii de mai sus până când simptomele se potolesc.

Prudență: Nu utilizați oțet pe piei sensibile ale bebelușilor și copiilor mici. De asemenea, dacă aveți tăieturi deschise sau răni, acest remediu poate provoca o senzație de arsură.

2. Sponging cu apă rece:

Spongingul cu apă rece sau o compresă de gheață este cel mai bun mod de a reduce temperaturile ridicate. Schimbul de căldură dintre compresă și corp va determina scăderea rapidă a temperaturii. Un studiu arată, de asemenea, că spongierea cu apă rece la copii este foarte eficientă în reducerea semnificativă a temperaturii în decurs de 30 de minute (2). Poate funcționa ca un mecanism de susținere pentru reducerea febrei împreună cu Paracetamol.

Ingrediente:

 • Spală pânza.
 • Cuburi de gheață sau apă rece.
 • Cadă.

Cum se pregătește și se folosește:

 1. Scufundați prosopul într-o cadă cu apă rece și stoarceți-l.
 2. Așezați compresa / cârpa pe frunte, articulațiile coapsei și axile.
 3. Repetați dacă este necesar.

Prudență: Nu așezați compresa de gheață pe o zonă mult timp. Poate duce la degeraturi sau pierderea sensibilității. De asemenea, dacă pacientul se confruntă cu frisoane, spongingul cu apă rece poate agrava starea.

3. Rămâi hidratat:

Apa potabilă este unul dintre remediile la domiciliu care trebuie respectate pentru febră la copii. Febra poate duce la deshidratarea corpului din cauza epuizării nivelurilor de apă. Acesta este motivul pentru care majoritatea copiilor se confruntă cu gura uscată, buzele crăpate și ochii scufundați atunci când au temperaturi ridicate (3). Pentru a combate această problemă, trebuie să le mențineți hidratate cu apă sau soluții de rehidratare orală (ORS).

4. Baia de apă caldă Luke:

Baia de apă călduță este cel mai bun remediu acasă pentru febră la bebeluși și sugari. Această metodă nu numai că ajută la scăderea temperaturii, dar le menține și confortabile. Așezați-le într-o cadă de baie pentru bebeluși și turnați ușor apă călduță pe corp. Fă-o câteva minute.

NOTĂ: Nu amestecați oțet, alcool sau cuburi de gheață în această baie de apă, deoarece acest lucru poate reduce temperatura prea repede. Acest lucru poate fi periculos pentru bebeluși.

5. Frunza de Moringa:

Un studiu a fost efectuat pe un copil de 18 luni pentru a determina eficacitatea frunzei de Moringa asupra febrei. Interesant este faptul că copilul a experimentat normalitate în doar o oră după ce a băut o soluție de 40 ml de apă fiartă de frunze de Moringa. Acest lucru arată că frunza de Moringa poate fi utilizată ca remediu natural sigur pentru febră la copiii mici care sunt sensibili la medicamentele antipiretice (4).

6. Tulsi:

Tulsi este unul dintre cele mai bune remedii pe bază de plante pentru tratarea febrei ușoare. Proprietățile sale anti-bacteriene și antivirale reduc infecțiile care provoacă febră în organism. De asemenea, Tulsi poate atenua alte simptome asociate, cum ar fi durerea în gât, durerea de cap și neliniștea.

Ingrediente:

 • Tulsi Leaves – 1 Ciorchine.
 • Apă – 1 Cupă.
 • Ghimbir – ½ inch.
 • Miere – 1 lingură.

Cum se pregătește și se folosește:

 1. Fierbe niște frunze de tulsi și ghimbir într-o cană cu apă.
 2. Se strecoară ceaiul.
 3. Adăugați niște miere.
 4. Se bea cald de cel puțin 2-3 ori pe zi pentru o ușurare mai rapidă.

Prudență: Dacă întâmpinați probleme legate de stomac, săriți ghimbirul.

7. Tamarind:

Tamarindul este un agent de răcire natural care poate reduce temperatura corpului. Cel mai bun mod de a-l lua este sub forma unui Rasam sud-indian. Acest bulion aromat este fabricat cu pulpă de tamarind, piper, curcuma, usturoi și alte ingrediente care vă sporesc imunitatea și combate infecțiile din organism (5).

În anumite părți din Asia de Sud-Est, pulpa Tamarind este aplicată pe fruntea pacienților cu febră pentru a oferi o ușurare rapidă.

8. Uleiuri esențiale:

Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate derivate din plante. Sunt destul de puternici și oferă numeroase beneficii în tratarea multor afecțiuni, inclusiv febră. Unele dintre acestea sunt uleiul de mentă, uleiul de eucalipt, uleiul de ghimbir etc. Aceste uleiuri au diverși compuși care scad febra și reduc alte simptome precum răceala, tuse, congestie etc..

Mod de utilizare:

 1. Diluați câteva picături de ulei esențial într-un ulei purtător și folosiți-l în baie.
 2. Adăugați câteva picături de ulei esențial pe o batistă și inspirați vaporii.
 3. Folosiți un difuzor pentru a dispersa aceste uleiuri în mod natural în aer.

Notă: Diluați întotdeauna orice ulei esențial cu un ulei purtător precum nuca de cocos. Nu-l aplicați niciodată direct pe piele și nu îl consumați intern. Acest remediu natural pentru febră nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate.

9. Odihna:

Corpul tău se vindecă singur în timpul somnului. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă odihna adecvată pentru a trata febra. Dormitul ajută, de asemenea, la conservarea energiei și la stimularea sistemului imunitar. Este foarte probabil să vă simțiți mai bine cu o combinație de paracetamol și câteva ore de somn bun.

10. Medicamente eliberate fără rețetă:

În majoritatea cazurilor, febra poate fi tratată acasă folosind medicamente OTC. Acestea sunt medicamente ușoare care pot reduce temperatura și pot trata durerile corporale, durerile de cap etc..

Este mai bine să consultați medicul dumneavoastră despre dozajul, adecvarea medicamentului la starea dumneavoastră de sănătate înainte de a recurge la automedicație..

Când să consultați un medic?

Dacă nu aveți nicio ușurare chiar și după două zile de la administrarea de medicamente OTC sau remedii de combatere a febrei la domiciliu, este mai bine să consultați un medic. De asemenea, dacă observați orice simptome anormale, cum ar fi pielea albăstruie, dispnee, convulsii, confuzie mintală etc., solicitați imediat asistență medicală.

Chiar nu trebuie să apăsați butonul de panică dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă simțiți fierbinte. Doar urmați aceste remedii casnice pentru febră pentru a reduce temperatura și a vă simți din nou în largul lor. Dacă încă mai aveți îndoieli, apelați-vă la medic și discutați cu ei despre simptomele dvs. pentru a vă asigura că sunteți pe drumul cel bun.

DISCLAIMER: Acest articol nu oferă niciun sfat medical, diagnostic sau tratament. Informațiile furnizate aici nu trebuie tratate ca un înlocuitor pentru sfatul sau prescripția medicală profesională. Solicitați întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră dacă aveți întrebări cu privire la acest subiect sau sănătatea dumneavoastră în general.

Întrebări frecvente:

1. Ce este febra de grad scăzut?

Răspuns: O febră de grad scăzut este o afecțiune în care temperatura corpului depășește 37,6 ° C (98,6 ° F), dar mai mică de 38,4 ° C (100,4 ° F). Această temperatură ușor ridicată durează aproximativ 24 de ore și nu este o preocupare majoră la adulți la copii. Cauzele ar putea fi o problemă respiratorie de bază, infecții ale tractului urinar sau alte medicamente.

2. De ce copiii fac febră după un vaccin?

Răspuns: Este normal ca copiii să primească erupții cutanate ușoare și febră în ziua 1 de imunizare. Acesta este răspunsul natural al organismului la noii anticorpi injectați în el. Cu toate acestea, dacă febra persistă chiar și după 48 de ore și copilul prezintă simptome anormale, cum ar fi boala, roșeața pielii etc., duceți-le imediat la medic..

3. Febrele mari pot cauza daune interne?

Răspuns: Nu! Este foarte rar ca pacienții să experimenteze leziuni permanente în organism din cauza febrelor mari. Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece corpul își restabilește normalitatea odată ce temperatura scade. Cu toate acestea, aveți grijă la alte simptome, cum ar fi respirația, erupții cutanate etc. pentru a vă asigura că nu este o afecțiune gravă.