Tipuri de grăsimi și surse: Un ghid rapid pentru sănătos Vs nesănătos

Unul dintre principalii nutrienți micro, în afară de carbohidrați și proteine, este grăsimea. Cu toate acestea, grăsimea este în esență un nutrient, ceea ce este un lucru critic pentru corpul dumneavoastră. Este o sursă de energie și, de asemenea, ajută alți nutrienți să își îndeplinească în mod corespunzător sarcina. Sunt solubili în solvenții organici și rămân insolubili în apă. Cu toate acestea, grăsimile sunt cunoscute printr-o serie de alți termeni. Aici sunt câteva.

 • Grăsimi vegetale: Grăsimile vegetale pot fi găsite în semințe de in, ulei de arahide, ulei de măsline și ulei de porumb.
 • Uleiuri: Știm că uleiurile nu se amestecă cu apă și, prin urmare, grăsimea din ulei este grăsimea care rămâne sub formă lichidă la temperatura camerei.
 • Lipide: Un alt termen comun care este confundat pentru grăsime. Lipidele sunt toate tipurile de grăsimi disponibile, solide sau lichide.
 • Animal gras: cele din unt, smântână și grăsimea din ulei sunt grăsimea animală.

Cu toate acestea, diferitele grăsimi pe care le consumați în numeroasele forme sunt stocate în organism din mai multe motive. Grăsimile sunt trigliceride, iar lipidele sunt un alt termen la care se face referire. Cu toate acestea, lipidele nu trebuie neapărat să fie trigliceride. Triglicerida este un ester care se formează din glicerol și, de asemenea, din cei trei acizi grași. Sunt principalele ingrediente ale grăsimilor și uleiurilor naturale.

Tipuri de grăsimi și surse

Cum se formează grăsimile?

Formarea grăsimilor poate fi explicată cu ușurință. Acizii grași din organism sunt în general lungi în ceea ce este cunoscut sub numele de acid carboxilic cu lanț drept. Când aceste trei molecule de acizi grași intră în contact cu glicerina și reacționează, aceasta dă naștere la trigliceride. Astfel, această grăsime care se află în corp este stocată și trimisă și sub formă de trigliceride.

Diferite tipuri de grăsime și efectul lor asupra corpului:

Aruncați o privire la câteva informații vitale despre grăsimi pe care este bine să le cunoașteți.

1. Grăsimi saturate:

Dintre diferitele tipuri de grăsimi, grăsimile saturate sunt primele analizate. Grăsimile saturate sunt cele care sunt solide la temperatura camerei și sunt adesea cunoscute sub numele de grăsimi solide. Fiecare dintre moleculele grăsimii este acoperită de atomi de hidrogen și este denumită astfel saturată. Consumul prea mult de grăsimi saturate poate duce la un risc pentru sănătate care poate fi potențial amenințător pentru viață.

Ce fac ei?

Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului din organism. O creștere a nivelului de colesterol înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare.

Unde se găsesc?

Așteptați-vă să găsiți grăsimile saturate din carne, produse lactate, păsări și alte alimente procesate, cum ar fi prăjituri, produse de patiserie, ulei de palmier, ulei de cocos și punga de chipsuri pe care le iubiți. Cu toate acestea, chiar și mâncarea sănătoasă va conține o anumită doză de alimente saturate și, astfel, eliminarea lor în întregime este dificilă. Cercetătorii și medicii recomandă o dietă care va extrage mai puțin de 10% din calorii din alimentele saturate. Acestea fiind spuse, este, de asemenea, sănătos să reduceți pizza și brânza, deserturile pe bază de cereale, laptele integral și laptele cu grăsimi reduse..

Cum vă afectează corpul?

Datorită structurii chimice diferite a grăsimilor saturate, se știe că vă afectează corpul în mod diferit. Această grăsime este formată din lanțuri de acizi grași, care sunt saturate cu molecule de hidrogen, fără distanțe între ele. Acest lanț strâns împiedică ruperea corpului. Astfel, acestea sunt stocate în corp ca grăsimi în țesutul adipos.

Înlocuire sănătoasă:

Înlocuitorul ideal sănătos al grăsimilor saturate ar putea fi o mână de nuci, avocado, fasole și legume verzi.

Pro: Dietele bogate în grăsimi saturate vor oferi corpului tău energie suficientă, care va converti încet combustibilul celular, după cum este necesar. Acest lucru va menține nivelul zahărului din sânge stabil. Astfel, pofta de zahăr și carbohidrați este eficientă.

Contra: Principalul eșec al implicării prea mult în alimentele cu grăsimi saturate este creșterea nivelului de colesterol din sânge. Astfel, niveluri mai ridicate de colesterol LDL în sânge pot crește riscul de accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare.

2. Grăsimi nesaturate:

Grăsimile nesaturate cuprind grăsimile mononesaturate și polinesaturate. Sunt lichide la temperatura camerei și sursa lor provine în principal din uleiuri vegetale. Grăsimile nesaturate sunt clasificate drept „grăsimi bune”. Uleiurile vegetale, uleiul de arahide, uleiul de floarea soarelui uleiul de soia și uleiul de porumb sunt principalele surse de grăsimi nesaturate.

Tipuri de grăsimi nesaturate

Grăsimile nesaturate provin din alimentele vegetale care includ nuci și semințe. Iată cele două tipuri de grăsime bună.

A. Grăsimi mononesaturate: Puteți găsi cantități mari de grăsimi mononesaturate în avocado, nuci cum ar fi migdalele și alunele, semințe precum semințele de dovleac și semințele de susan și alte uleiuri cum ar fi uleiul de canola, uleiurile de arahide și uleiurile de măsline. Se știe că alimentele monosaturate scad nivelul colesterolului rău sau LDL. Astfel, acestea scad bolile cardiace, protejându-vă de accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare. Sunt, de asemenea, surse de nutrienți care ajută la menținerea celulelor corpului

b. Grăsimi polinesaturate: Grăsimile polinesaturate se găsesc în uleiurile din semințe de in, uleiul de porumb și ulei de floarea-soarelui, nucile, semințele de in și chiar în pește. Grăsimea omega 3 este un nutrient important pentru organism, care este bogat în proprietăți anti-oxidante și acestea trebuie să provină în esență din alimente, deoarece organismul nu le poate produce. Peștele are o mulțime de omega 3 și, prin urmare, consumul acestora de aproximativ două până la trei ori pe săptămână este un mod sănătos de a-i include în aportul dvs. de dietă sănătoasă. Echipa de cercetare a American Heart Association sugerează că aproximativ 8-10% din calorii trebuie să provină din consumul de grăsimi polinesaturate pentru a reduce riscul oricărei boli de inimă. De asemenea, se știe că reduc riscul de diabet de tip 2.

Ce alimente ar trebui să includeți?

Pentru ca organismul dvs. să obțină o doză adecvată de grăsimi nesaturate, includeți următoarele în diagrama dietei.

 • Nuci cum ar fi nucile, migdalele, caju și fisticul
 • Mâncare mono-bogată, cum ar fi avocado, măsline
 • Uleiuri precum uleiul de măsline, șofranul, uleiul de arahide și uleiul de măsline
 • Pentru doza bună de omega-3, încercați halibut, pește zibel și macrou de aproximativ 2-3 ori pe săptămână.
 • Semințe precum semințele de dovleac și semințele de susan.

Pro: Ajută la scăderea riscului de colesterol din sânge, prevenind astfel orice boală cardiacă sau accident vascular cerebral. De asemenea, ajută la scăderea în greutate și bogate în vitamina E.

Contra: Deși nu există dezavantaje majore ale consumului de grăsimi mononesaturate atunci când sunt consumate în cantități moderate, un consum excesiv poate duce la boli de sănătate și depozite de grăsime în organism. În acest fel, grăsimile mononesaturate reprezintă „grăsimea bună” avantajoasă pentru corpul dumneavoastră. Cele mai bune surse de grăsime provin de aici!

3. Trans-grăsime:

Trans-grăsimea este un fel de acid gras. Acidul gras este un acid carboxilic și are un acid alifatic lung. Acest lucru poate fi saturat sau nesaturat. Grăsimile trans sunt clasificate în continuare în două:

A. Grăsimi trans care apar în mod natural: Grăsimile trans naturale sunt laptele, carnea etc. care sunt produse în intestinul animalelor și, ulterior, alimentele obținute din acestea. Se știe că conțin cantități mici din aceste grăsimi.

b. Grăsimi trans artificiale: Aceștia sunt, de asemenea, cunoscuți sub numele de acizi grași trans. Acestea sunt create prin proces industrial în care hidrogenul este adăugat în uleiurile vegetale lichide pentru a le face solide și ferme.

Ce efecte au asupra corpului tău?

Grăsimile trans se găsesc într-o varietate de alimente și sunt „grăsimile rele” ca cele saturate. La fel ca grăsimile saturate, acestea cresc colesterolul LDL din sânge. De asemenea, sunt capabili să scadă colesterolul HDL bun, crescând astfel nivelul trigliceridelor. Vă puteți aștepta la o cantitate bună de grăsimi trans în carne, brânză, smântână, miel, porc și, de asemenea, carne de vită.

Prin procesul de hidrogenare parțială, sunt prelucrate și grăsimile trans industriale. Se știe că procesul solidifică și, de asemenea, întărește parțial uleiul vegetal, unul care este util în fabricarea alimentelor coapte și prăjite.

Când încălziți uleiul la temperatură ridicată pentru a se prăji, grăsimile trans sunt produse în ulei și astfel gogoșile și alte alimente dulci își pun uneori partea de a contribui la grăsimile trans din corpul vostru.

Suplimente sănătoase

Iată câteva modalități prin care puteți descrie un aliment fără grăsimi trans și astfel puteți menține obiceiuri alimentare sănătoase.

Îți place mâncarea procesată? Apoi, căutați cele care sunt făcute cu ulei nehidrogenat, mai degrabă decât să optați pentru ulei vegetal hidrogenat.

Limitarea frecvenței consumului de gogoși, produse de patiserie, brioșe, plăcinte și prăjituri este un alt mod de a restricționa grăsimile trans care intră în corpul tău.

Consumul unui bol bogat de fructe și alte legume pline de energie, împreună cu cereale integrale, păsări de curte, pește și nuci poate fi o modalitate ideală pentru a începe un stil de viață sănătos.

Folosirea margarinei în locul untului și adoptarea de 0 grame de grăsimi trans pe eticheta nutrițională este, de asemenea, o alegere bună.

Pro: Acestea sunt ieftine și, prin urmare, sunt o alegere populară în multe companii. De asemenea, se știe că durează mult.

Contra: Acestea scad grăsimea bună a corpului și cresc nivelul colesterolului LDL, care are potențialul de a vă afecta sănătatea inimii și, prin urmare, de a provoca accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare..

Ce fac grăsimile corpului tău?

 • Dintre toate, îți va răni inima. Grăsimile pot declanșa nivelul LDL sau colesterolul rău din organism și astfel puteți cădea pradă bolilor cardiovasculare.
 • Se știe că declanșează diabetul. Acesta este în esență un cerc vicios. Când sunteți supraponderal, acesta afectează hormonul insulinei din organism. Acest lucru va declanșa diabet zaharat, iar diabetul poate crește riscul bolilor de inimă.
 • Când aveți multă grăsime, aveți tendința de a vă îngrășa în exces. A fi supraponderal vă poate pune în tulburări de somn și cel mai periculos dintre toate este apneea de somn. Cu aceasta, persoana tinde să oprească respirația în somn reducând aportul de oxigen care la rândul său va afecta inima și vasele de sânge.
 • În ceea ce privește aspectul pozitiv, vă poate menține cald la frig. Grăsimea acționează acum mai mult ca un izolator!
 • De asemenea, a stocat energie. În vremuri de vânătoare și adunare, această energie stocată venea deseori în salvarea lor.

Ei bine, asta înseamnă cu siguranță că există câteva surse sănătoase de grăsime pentru corpul tău. Diferitele grăsimi care există sunt cunoscute că funcționează diferit asupra corpului și afectează corpul în moduri diferite. Prin urmare, este esențial să cunoașteți tipul de grăsime pe care îl ia corpul dvs. și să aveți grijă la cele pe care le culegeți și le aruncați în coșul cu alimente. Pentru o schimbare, încercați suplimentele noastre sănătoase și veți vedea rezultatele în mod evident.