20 de tipuri diferite de maimuțe cu imagini și caracteristici

Maimuțe! Ei bine, cine are nevoie de o introducere în aceste creaturi obraznice și răutăcioase? Ne fură mâncarea, se răcoresc în curțile noastre și chiar creează haos în templele noastre. Dar, ați încercat vreodată să aruncați o privire în lumea lor și să înțelegeți mai multe despre aceste primate? Astăzi, vă vom ajuta să faceți exact acest lucru, prezentându-vă diferitele tipuri de maimuțe și caracteristicile acestora.

tipuri de maimuțe

Cu peste 334 de specii de maimuțe în regatul lor, lumea Maimuțelor nu este atât de simplă pe cât o percepem noi. Deoarece sunt cele mai apropiate rude de oameni, este logic să vă apropiați și să cunoașteți ce mănâncă, cum trăiesc etc..

Sunteți gata pentru o afacere serioasă cu Monkey? Citește împreună!

Ce este o maimuță? & Sunt tipuri:

O maimuță este o primată cu 4 picioare, care are o coadă lungă și o față plană și scurtă. Se poate deplasa liber pe toate membrele și are picioarele și palmele bine stabilite.

Maimuțele sunt mamifere care îi dau naștere direct pe cei mici. De obicei, ei trăiesc în grupuri numite „triburi” sau „trupe”. O modalitate ușoară de a le distinge de celelalte primate, cum ar fi maimuțele și gorilele, este coada lor înaltă, cu ajutorul căreia se leagănă ușor de pe ramuri și fără mustăți senzoriale pe față..

Clasificarea maimuțelor:

Maimuțele sunt în general clasificate în două mari categorii – Maimuțele Lumii Vechi și Maimuțele Lumii Noi.

  • Maimuțele din Lumea Veche sunt cele care aparțin unor țări precum Africa, Asia, etc. Ele trăiesc în habitate diverse, cum ar fi păduri, munți acoperiți de zăpadă, dealuri și chiar orașe. Puteți identifica aceste specii din cele din Lumea Nouă cu nările lor orientate în jos și doar doi pre-molari. Se știe, de asemenea, că sunt daltonici și pot vedea lumea doar în alb și negru. Există aproximativ 160 de specii în această categorie.

Exemple: Babuini, Languri, Macaci etc..

  • New World Monkeys aparține regiunilor din America de Sud și Centrală, Mexic. De obicei trăiesc în climă tropicală și își petrec cea mai mare parte a vieții pe copaci. Acesta este motivul pentru care sunt echipate cu unghii ascuțite și cozi mai lungi. Aceste tipuri de maimuțe au nări largi și rotunde și pot vedea toate culorile ca o ființă umană. Există aproximativ 174 de specii în categoria Lumii Noi.

Exemple – Maimuțe veveriță, Tamarin, Maimuță urlătoare etc..

Lista a 20 de tipuri diferite de maimuțe și caracteristicile lor:

Iată informații detaliate despre 20 de soiuri de maimuțe pentru a vă ajuta să diferențiați speciile una de alta:

1. Babuini:

Babuini

Babuinii sunt una dintre cele mai mari specii din regatul maimuțelor din Lumea Veche. Bărbatul mediu cântărește între 33 și 80 de lire sterline, iar dimensiunea variază de la 20 la 34 de inci. De obicei, trăiesc în păduri semi-aride și tropicale din Africa, Asia și regiunile arabe și au o durată de viață de 30 de ani în sălbăticie. Numele lor științific este Papio, iar culoarea pielii variază de la măslin până la maro gălbui. Babuinii sunt creaturi omnivore și prosperă cu aproape orice găsesc, cum ar fi fructe, rădăcini, rozătoare, iarbă, păsări și, uneori, chiar și bebeluși de mamifere mai mari, cum ar fi căprioarele. Deși au o coadă, nu este bine echipat pentru a înțelege obiecte precum ramurile.

2. Macaci:

Macaci

Macacii sunt specii de maimuțe de tip Lumea Veche care se găsesc în mod obișnuit în țări precum India, Pakistan, China etc. Printre acestea, Macacii Rhesus sunt considerați a fi specii extrem de inteligente și adaptabile. Denumirea științifică a acestor primate este Macaca Mulatta, iar durata lor medie de viață în sălbăticie este de 4 ani. Cântăresc între 8,75 și 26,5 lire sterline, iar înălțimea lor variază între 17,75 și 25 inci. Macacii trăiesc de obicei în trupe de câteva zeci până la câteva sute de maimuțe și păstrează o mare legătură socială între ele.

3. Guenoni:

Maimuță Guenons

Guenonii sunt una dintre cele mai grațioase și mai frumoase specii din regatul Maimuțelor. Sunt primate ale Lumii Vechi și pot fi identificate cu o blană moale care are un aspect pătat de negru, maro sau galben. Caracteristica unică a acestui animal este culoarea de blană de contrast pe nas. Masculii acestei specii cântăresc în jur de 7 kg, în timp ce femelele cântăresc în jur de 5 kg. Lungimea variază de la 42 la 56 cm. Guenonii trăiesc în păduri și zone umede. Dieta lor cuprinde fructe, frunze, legume, insecte etc. Denumirea științifică a Guenons este Cercopithecus, iar durata lor de viață este de aproximativ 20-30 de ani..

4. Mangabeys:

Mangabeys

Mangabeii (Cerocebus) sunt maimuțe din lumea veche, care se găsesc de obicei în pădurile tropicale africane. Sunt destul de mari, cu o lungime medie a corpului de 40 până la 90 cm. Aceste specii cântăresc 6 kg (femelă) până la 11 kg (mascul). Aspectul unic al acestei specii este coada lor extrem de lungă, care măsoară atât cât lungimea corpului. Se știe că Mangabeii sunt animale foarte sociale care comunică folosind vocalizări puternice. Dieta lor de bază cuprinde semințe, fructe și frunze. Datorită dinților lor lungi și ascuțiți, Mangabeys pot mușca chiar și fructe tari și le pot savura.

5. Colobus:

Maimuță Colobus

Colobus (Colobus Angolensis), numit și Colobus alb-negru, sunt maimuțe tip africane native care aparțin categoriei Lumii Vechi. Se pot distinge printr-o frumoasă blană neagră pe corp și o pelerină albă ca blană pe manta, cu coadă stufoasă, barbă și degetele mari. Aceste creaturi au o durată medie de viață de 20 de ani în sălbăticie și cântăresc între 4 și 14 kg, cu o lungime a corpului de până la 1,3 m. Folosesc mantaua lungă pentru a lucra ca o parașută în timp ce sare de pe înălțimi mari. Acești mâncători de frunze sunt vânate pentru blana lor superbă și se confruntă cu amenințarea de dispariție.

6. Mandrine:

Maimuță Mandrill

Mandrilele (Mandrillus Sphinx) sunt una dintre cele mai mari specii de maimuțe din Lumea Veche. Sunt cunoscuți pentru aspectul lor colorat și vibrant. Se pot identifica cu ușurință aceste creaturi cu semnele roșii și albastre de pe fețe și spatele roșu aprins. Aceste culori devin mai profunde atunci când animalele devin excitate sau agresive. De obicei timizi și reclamați, Mandrilele rareori se luptă și își folosesc dinții canini lungi pentru autoapărare. Durata lor medie de viață este de 20 de ani, cântărește 77 de kilograme și măsoară 3 picioare în lungime. Mandrinele sunt marcate ca specii vulnerabile din cauza vânătorii în masă.

7. Langurs:

Langurs

Maimuțele Langur (Semnopithecus) sunt originare din subcontinentul indian și fac parte din categoria Lumii Vechi. Mai sunt numiți Hanuman Langur sau Hanuman Monkeys. Aceste animale au o lungime a corpului de până la 40 cm și o coadă lungă, care măsoară între 50 și 100 cm. Greutatea lor medie este de 5,5 kg și poate trăi până la 30 de ani. Langurii pot fi identificați printr-un corp gri sau maro cu fața neagră. Sunt considerați sacri de hinduși care îi lasă să trăiască în temple și sate. Langurii se hrănesc în principal cu frunze, fructe, legume și insecte mici.

8. Proboscis:

Trompă

Proboscis (Nasalis Larvatus) este, de asemenea, o maimuță din lumea veche, originară din pădurile din Borneo. Poate fi ușor identificat cu nasul său extrem de lung și gras, care îi câștigă numele de „maimuță cu nasul lung”. Aceste creaturi sunt arbore (trăiesc întotdeauna pe copaci) și nu se aventurează niciodată pe pământ decât dacă sunt private de hrană. Cântăresc până la 20 kg, măsoară între 53 și 76 cm, iar durata lor de viață medie este de 20 de ani. Dieta lor cuprinde frunze, fructe, semințe și insecte. Îndepărtarea rampantă a pădurilor din Borneo reprezintă o amenințare severă pentru aceste animale.

9. Marmiteți:

Marmosets

Marmosets (Callithrix Jacchus) sunt noi tipuri de maimuțe care trăiesc pe copacii înalți ai pădurilor tropicale sud-americane. Există aproximativ 20 de tipuri de specii și cea mai mică dintre ele, numită Marmoset pigmeu, măsoară doar 6,2 inci și cântărește în jur de 140 g. Aceste animale adorabile au blana moale pe corp și smocuri de păr pe față. Stau doar pe vârfurile copacilor și trăiesc în grupuri mici de 4-15 animale. Marmuzetele sunt omnivore și se hrănesc cu aproape orice. În mod obișnuit, aceștia dau naștere copiilor gemeni, ceea ce este destul de rar la primate. Durata lor medie de viață este de 5-16 ani în sălbăticie.

10. Tamarini:

Tamarini

Tamarinii (Saguinus) sunt maimuțe noi din lume care se găsesc în mod obișnuit în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Există diferite subspecii de tamarini, cum ar fi Tamarin leul de aur (văzut în această imagine), Tamarin împărat, Tamarin de bumbac, Tamarin negru, Tamarin negru-manta etc. . Ele măsoară în jur de 13-30 cm (cu excepția cozii) și cântăresc în jur de 900 g. Aceste primate de dimensiuni mici pot trăi pe copaci și sunt active mai ales în timpul zilei, hrănind hrană.

11. Capucini:

Maimuță capucină

Capucinii (Cebus) sunt maimuțe din Lumea Nouă care se găsesc în mod obișnuit în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Ei primesc acel nume ciudat datorită „capacului”, precum părul de pe cap, care seamănă cu capetele ras ale călugărilor capucini. Se știe că capucinii sunt creaturi extrem de inteligente care trăiesc în trupe zgomotoase pe copaci înalți. Au aproximativ 55 cm lungime, cântăresc în jur de 3-4 kg și trăiesc în medie 15-25 de ani în sălbăticie. Aceste primate sunt predominant vegetariene și adoră să mănânce fructe de palmier. Culoarea lor variază de la negru sau maro, cu păr alb sau gri pe față și partea superioară a corpului.

12. Maimuțele păianjen:

Maimuțele păianjen

Maimuțele păianjen (Ateles) sunt maimuțe noi din lume care se găsesc în pădurile tropicale din sudul Mexicului până în Brazilia. Sunt primate mari, cu doar patru degete pe fiecare palmă și fără degetul mare. Cu toate acestea, își folosesc coada pentru a se deplasa rapid de la ramură la ramură și sunt extrem de agili în mișcări. Aceste creaturi cântăresc în jur de 6 kg și au o lungime a corpului de 35-66 cm. Coada maimuței păianjen este mai lungă decât corpul, iar haina este de mai multe culori, cum ar fi negru, maro închis, etc..

13. Titi:

Titi

Maimuțele Titi (Callicebus) sunt noi specii mondiale care trăiesc în pădurile tropicale din bazinul râului Amazon. Sunt creaturi arborice care rareori ajung pe pământ și preferă să rămână în vegetație densă. Titisul poate fi identificat printr-un corp blană castaniu, o față neagră și o coadă gri. Cântăresc aproximativ 2,2 kg și măsoară aproximativ 13 inci în lungime. Aceste primate au vocalizări complexe în comparație cu alte specii, iar comunicarea se face printr-un set de apeluri teritoriale. Sunt în primul rând consumatori de fructe și continuă să caute hrană pe tot parcursul zilei.

14. Saki:

Saki

Maimuțele Saki (Pithecia Pithecia) sunt noi specii mondiale care aparțin pădurilor sud-americane. Ele pot fi identificate printr-o blană lungă, cu aspect aspru, care aproape acoperă corpul ca o pelerină. Masculii au fața albicioasă, în timp ce femelele au fața cenușie cu o linie albă pe laturile botului. Sakis are aproximativ 30-50 cm lungime, cântărește aproximativ 2 kg și au o coadă lungă și stufoasă. Sunt activi în timpul zilei și de obicei se hrănesc cu fructe, frunze, semințe etc. Sakis preferă să trăiască ca perechi monogame și să nască bebeluși singuri.

15. Uakaris chel:

Bald Uakaris

Maimuțele Uakari chel (Cacajao Calvus) sunt noi maimuțe de tip mondial care trăiesc în pădurile tropicale din bazinul Amazonului. Acestea se caracterizează printr-o haină de șah de culoare maro-roșiatic până la portocaliu, un cap chel și o față roșie aprinsă. Uakaris cântărește între 4,4 și 6,6 kilograme și măsoară aproximativ 14 până la 22,5 inci. În sălbăticie, durata lor medie de viață este de 15-20 de ani. Deși au cozile scurte în comparație cu alte specii, Uakaris se poate deplasa rapid pe copaci folosind cele patru membre ale acestora. Locuiesc în trupe mari, dar se împart în grupuri mai mici atunci când vânează hrană. Datorită ratei reduse de reproducere, numărul Uakaris scade rapid.

16. Maimuțe veveriță:

Maimuțe veveriță

Maimuțele veveriță (Saimiri) sunt noi specii mondiale care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Sunt creaturi arborice care trăiesc pe coronamentele superioare. Maimuțele veveriță pot fi identificate prin haina lor verde măslin și membrele galbene. Locuiesc în trupe mari de peste 300 de maimuțe și comunică între ele în jurul a 26 de apeluri vocale diferite. Aceste tipuri de maimuțe cântăresc între 270 și 730 g și măsoară aproximativ 60 cm până la 72 cm în lungime. Se dezvoltă cu fructe, flori, seve de copac, păianjeni, insecte etc. și pot trăi aproximativ 20 de ani în condiții ideale.

17. Vervet:

Vervet

Maimuțele Vervet (Chlorocebus Pygerythrus) sunt specii native africane care aparțin categoriei lumii vechi. Au o haină gri, pătată, cu fața neagră și membrele de culoare neagră. O bandă albă de blană rulează în jurul frunții și se amestecă cu mustățile. Vervetele au aproximativ 15-24 inci în lungime și cântăresc între 3 și 5 kg. Coada lungă măsoară aproape la fel ca și corpul. Sunt creaturi omnivore și fiecare trupă poate include 50 de indivizi. Aceste primate trăiesc de obicei la altitudini mari de până la 4000 de metri deasupra nivelului mării.

18. Guereza:

Guereza

Maimuțele Guereza (Colobus Guereza) aparțin categoriei lumii vechi și se găsesc frecvent în regiunile muntoase din Uganda și Congo din Africa. Ele pot fi identificate prin blană neagră și lungă, cu un voal alb deasupra și o coadă neagră stufoasă. Guerezas sunt fie alb-negru, fie doar negru. La un moment dat, aceste animale au fost sacrificate în număr mare pentru blana lor frumoasă și ornamentală. Guerezas cântărește în jur de 8-10 kg și are o lungime de până la 60 cm. Nu supraviețuiesc mult timp în captivitate și se dezvoltă mai ales cu o dietă vegetariană.

19. Urlătorul negru:

Urletul Negru

Maimuța Urlătoare Neagră (Alouatta caraya) este o maimuță din Noua Lume care are dimensiuni destul de mari în comparație cu alte specii. Sunt originari din Argentina, Brazilia, Bolivia și Paraguay și preferă să trăiască în păduri cu frunze late. Aceste primate scot un sunet neobișnuit de puternic care le câștigă numele de „Urlător”. Apelurile lor pot fi auzite de la aproape 3 mile, iar masculii sunt mai puternici decât femelele. Urletele trăiesc în principal pe copaci și se hrănesc cu fructe, frunze și semințe. Cântăresc în jur de 7-14 kg și măsoară aproximativ 50-60 cm în lungime.

20. Burghiu:

Burghiu

Maimuțele Drill (Mandrillus Leucophaceus) sunt maimuțe de mari dimensiuni din vechea lume, care sunt strâns legate de Mandrill și Babuini. Acestea se găsesc doar în anumite părți din Nigeria, Camerun și Guineea Ecuatorială. Burghiile au un strat de culoare maro cenușiu închis și un fund neobișnuit de strălucitor. Bărbații dominanți ai acestei specii au un patch roșu aprins pe bărbie. În timp ce masculii cântăresc în jur de 50 kg, femelele cântăresc doar 12,5 kg, ceea ce arată dimorfismul sexual extrem la această specie. Deși aceste creaturi par agresive datorită dinților din față, ele sunt de fapt timide și preferă să trăiască în singurătate.

Fapte interesante despre maimuțe:

Iată câteva fapte mai interesante despre aceste primate fascinante:

  • Majoritatea maimuțelor trăiesc pe copaci, dar unii dintre ei preferă să trăiască la sol.
  • Maimuțele sunt omnivore și doar câteva dintre ele mănâncă o dietă vegetariană strictă.
  • Maimuțele Rhesus sunt specii extrem de inteligente care se pot recunoaște în oglindă.
  • Cercetările arată că maimuțele pot număra obiecte și pot efectua calcule de bază.
  • Aproape toate speciile de maimuțe au cozi.
  • Vârful unei cozi de maimuță are pielea goală, care oferă o sensibilitate mai bună. Acest lucru poate fi destul de util în timp ce urcați, oscilați sau culegeți obiecte cu coada.
  • Maimuța păianjen are cea mai lungă coadă dintre primate, care măsoară aproape 3 picioare în lungime, în timp ce corpul are doar 2 picioare.

Ți-a plăcut să citești despre diferitele tipuri de maimuțe? Din păcate, majoritatea acestor animale frumoase se confruntă cu amenințarea cu dispariția datorită vânătorii în masă pentru carnea de tufiș și defrișărilor rapide. Este timpul să protejăm aceste specii de dispariția feței pământului, educându-ne pe noi înșine și pe generația următoare despre importanța lor!

DISCLAIMER: Articolul este scris doar în scop informativ, iar autorul nu își asumă responsabilitatea exclusivă pentru acuratețea conținutului publicat. Datele furnizate în articol sunt extrase din mai multe surse care pot fi sau nu corecte sau suficiente.

Întrebări frecvente:

Q1. Care este cea mai mare maimuță din lume?

Răspuns: Mandrill, care este o maimuță din lumea veche, este cea mai mare din regatul maimuțelor. Un Mandrill adult cântărește în jur de 36 kg și măsoară aproximativ 95 cm, excluzând coada și capul. Mandrinele sunt creaturi foarte colorate și trăiesc în pădurile tropicale din Africa.

Q2. Maimuțele pot fi animale de companie bune?

Răspuns: Nu! Maimuțele sunt animale sălbatice și este ilegal să le obțineți ca animale de companie. De asemenea, maimuțele sunt creaturi extrem de sociale și nu pot trăi fără trupele lor. Au nevoie de o atenție și un angajament constant, ceea ce este foarte greu de dat pentru un om.

Q3. Când dorm maimuțele?

Răspuns: Majoritatea maimuțelor sunt creaturi diurne, ceea ce înseamnă că sunt active în timpul zilei și dorm noaptea. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt nocturne și se activează în timpul nopților. Maimuțele dorm pe copaci și își înfășoară cozile în jurul corpurilor.